-0.9 C
Timișoara
duminică 19 ianuarie 2025

Ambasadorul Italiei în capitala Banatului, vezi de ce se teme diplomatul-video

Azi la prânz o importantă delegație oficială a făcut o vizită la sediul Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Timiș. Întâlnirea a fost prilejuită de vizita la noi în județ a ES Marco Giugi, ambasadorul Italiei în România. Excelența sa a fost însoțit de o numeroasă delegație formată în special din antreprenori ce derulează afaceri în țara noastră dar cu seamă în zona de vest.
Cei mai vizibili oameni implicați în actul economic membri ai delegației au fost: Luca Gentile, directorul Institutului de Comerț Exterior Italian la București; Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură tot din București; Giovanni Villabruna, președintele Confindustria Romania; Alesaandro Console, responsabil teritorial al Confindustria pentru Timiș; Vicenzo Moderno, vicepreședinte național al Camerei de Comerț Italiană pentru România însoțiți, cum este firesc, în calitatea de gazdă, de Nicolo Masso, consului onorific al Italiei la Timișoara.
Din partea CCIAT partenerul de discuții a fost directorul general Florica Chiriță. Temele aduse în discuție au fost din cele mai actuale și stringente. Italia este unul din principalii parteneri economici al țării noastre atât ca volum al schimburilor comerciale dar și ca pondere a investițiilor realizate până acum.
Italia este pe locul doi în lista partenerilor de comerț ai României, pe locul șase în lista investițiilor ca pondere a capitalului investit dar și pe primul loc ca număr de companii străine prezente pe piață. Aceste cifre se pot completa cu faptul că există peste 44 000 de3 firme cu capital italian înregistrate la noi cu un total de 2,34 miliarde euro.
Aceste cifre doar aparent sunt bune și frumoase. Cel puțin în zona de vest dar punctual și în alte câteva locuri afacerile se lovesc de un pericol de neînțeles cu ani în urmă. Din cauza șomajului foarte scăzut exist un real pericol de a nu mai putea ocupa locurile de muncă cu personal calificat. Este tot mai greu de a asigura forță de muncă în firmele ce caută cu disperare muncitori cu calificare. Cel mai recent exemplu este al unei firme cu capital italian ce a fost nevoită să se dezvolte cu o nouă capacitate de producție dincolo de frontieră, în Serbia, la Kikinda. În zona Sânnicolaul Mare nu mai găseau oameni dispuși să se angajeze.
ambasador italia marco giungi la cciat (14)Acesta a fost principalul scop al întâlnirii ES ambasadorul Italiei cu conducerea CCIAT. În mare au fost găsite câteva soluții ce trebuie verificate în practică. Una din ele ar fi continuarea sistemului de învățământ dual ce este deja practicat de câteva firme germane. În acest mod se școlarizează elevi strict în domeniile dorite ce au un viitor contract de muncă. Se încearcă deblocare unei inițiative ce trenează de a aduce forță de muncă din Serbia. Dar și în acest caz normele europene sunt greu de adaptat la realitate.
Cu toate aceste impedimente ES Marco Giungi este un optimist ce a scos în evidență părțile pozitive ale colaborării Italo-Române în declarația sa de la finalul întâlnirii.
Nu la fel de optimiști sunt cei din parte română. Florica Chiriță trage un semnal de alarmă serios. În viitorul apropiat sau mediu , există riscul ca mari firme să plece din județul nostru pentru că nu găsesc acel minim de personal necesar pentru o funcționare eficientă.
„Există riscul să plece firme din județul Timiș din cauza lipsei forței de muncă, și pentru asta ne zbatem noi, Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș, să găsim soluții. Există două firme germane și una italiană care doresc să își desfășoare activitatea în altă parte, în sensul că nu închid fabricile din județul Timiș, dar își deschid și în alte țări. Ar fi vrut la noi, dar nu pot din cauza lipsei forței de muncă”, a precizat directorul general Florica Chiriță.
„Cred că firmele italiene au o prezență importantă în Regiunea Vest, regiunea aceasta este importantă pentru noi, iar o prezenţă bună înseamnă şi avantaje, dar şi responsabilităţi. Una dintre problemele majore ale acestor companii este lipsa de personal, şomajul este aproape inexistent în județul Timiș, ceea ce afectează firmele noastre, care activează mai ales în domenii de producţie. Desigur, nici Ambasada, nici Camera de Comerţ nu pot găsi soluţii definitive în domeniu, dar există modalităţi de cooperare pentru a putea îmbunătăţi disponibilitatea forţei de muncă. Am decis să realizăm împreună un plan de lucru, o serie de studii cu ajutorul consulatului”, a declarat ES ambasadorul Marco Giungi.

Câteva din soluțiile găsite ca fiind viabile sunt arătate de directorul CCIAT. Una dintre acestea se referă la o retehnologizare a proceselor de producție.
„Împreună cu domnul ambasador am identificat mai multe soluții pentru criza forței de muncă, printre care transferul persoanelor disponibilizate din alte zone ale țării și atragerea lor în județul nostru. Apoi învățământul dual este o soluție, punerea în practică a claselor unde să fie specializați elevi pentru a fi apoi angajați în firmele italiene, metodă practicată și de firme din Germania. De asemenea, s-a venit cu o altă propunere care deja se practică în Italia. Și anume, o retehnologizare, o automatizare în special în cadrul firmelor din domeniul producției”, a mai îndulcit puțin semnalul dur de la început Florica Chiriță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Concurs pentru ocuparea unei funcții publice în cadrul Serviciului de Management de Caz pentru Copil și Familie

Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara caută profesioniști dedicați pentru a se alătura echipei și anunță organizarea concursului pentru ocuparea unei funcții publice...

FOTO – VIDEO | Bărbatul care a învins acuzațiile nefondate și nedrepte ale Direcției de Protecție a Copilului Timiș. Un proces care arată cât...

Un tată din Timiș a rămas, de aproape un an, fără fetițele lui. În urma unor probleme personale, serviciile sociale i-au luat cele două...

Citește și :