Ambasadorul Belgiei la București, Thomas Baekelandt, a fost prezent la acest sfârșit de săptămână în comuna Slatina Timiș la sărbătorirea a cinci ani de la înființarea Fundației The Open Network for Community Development, o inițiativă româno-flamandă.
”Colaborarea noastră a început înainte de 1990, printr-un ajutor conferit satelor din România aflate pe lista aceea faimoasă de sistematizare. Satele din Belgia au început, la rândul lor, să aibă acțiuni sistematice în colaborare cu localitățile din România. După Revoluție, ajutorul a devenit mult mai activ. Oamenii din Belgia și cei de aici au început să aibă conexiuni personale. Multe lucruri s-au schimbat și în Belgia și în Romania. Marea schimbare în România este că a devenit membră a Uniunii Europene. Atunci nu a mai fost nevoie de ajutoare de urgență, dar legăturile dintre oamenii din sate încă există, iar acum suntem în faza în care folosim aceste legături pentru a oferi expertiză în domeniile în care este nevoie. La Slatina Timiș a fost înființat un proiect de asistență medicală pentru locuitorii de aici, bazat pe sistemul belgian de ajutor mutual. Acum, ne dorim să extindem acest sistem de asistență medicală și în satele din jur”, a declarat Thomas Baekelandt.
Fundația The Open Network for Community Development (TON), în parteneriat cu ADR-Vlaanderen — Belgia și Asociația de Ajutor Mutual Slatina-Timiș — Romania, au organizat, cu acest prilej, în perioada 21 — 23 iulie, un training de formare și informare, dedicat membrilor activi.
”Acum cinci ani ne-am început activitatea la Slatina Timiș și ne bucurăm să avem prezenți aici peste 120 de reprezentanți ai asociațiilor membre ale fundațiilor din întreaga țară. Membrii acestor asociații funcționează în diferite domenii de interes, cum sunt grupurile sociale, organizații locale de femei, de bărbați, de tineret, centre socio-medicale sau comitete locale de dezvoltare. Prin urmare, ne bucurăm că suntem și în continuare de folos dezvoltării comunităților locale din România”, a afirmat Cristina Cherț, director executiv al Fundației The Open Network for Community Development.
Dacă la începutul manifestărilor au fost organizate work-shop-uri separate, pe fiecare domeniu de interes, mai apoi au fost inițiate ateliere diverse, precum confecționarea de bijuterii sau ateliere specifice, pe kit-uri educaționale, împotriva incendiilor în grădinițe și școli. Totodată, a avut loc și un atelier practic al pompierilor, având în vedere că, la sărbătoarea celor cinci ani de colaborare, comuna Slatina Timiș a primit o mașină de pompieri din partea belgienilor.