Spitalele timişorene au anunţat că nu mai folosesc dezinfectanţi de la Hexi Pharma, încercând astfel să liniştească populaţia. Este însă problema rezolvată? Într-un interviu acordat GdS, conf.univ.dr. Emilian Popovici, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, vorbeşte despre măsurile care ar trebui luate în continuare în sistemul sanitar şi despre rolul medicului epidemiolog în spital.
Medicul epidemiolog este cel care trebuie să stabilească procedurile care trebuie aplicate pentru evitarea infecțiilor nosocomiale, este de părere profesorul Emilian Popovici. Este însă nevoie ca și celelalte cadre medicale să urmeze sfaturile și recomandările făcute de acesta, altfel lucrurile nu au finalitatea dorită. În plus, poziția unui epidemiolog în spital nu este ușoară, pentru că, spunând lucrurile așa cum sunt, există orgolii mari și nu de puține ori epidemiologul se lovește de medicul specialist care uneori nu refuză, dar nici nu primește cu mare bunăvoință recomandările epidemiologului.
Este foarte important ca, pe lângă aducerea în spitale a unor dezinfectanți de calitate, procedurile prin care aceștia sunt folosiți să fie clare. Este nevoie de dezinfectanți de foarte bună calitate, dar și de proceduri clare. Degeaba produsul din flacon este de calitate, dacă nu ajunge pe suprafețele care trebuie dezinfectate.
Atât sub conducerea ministrului Nicolăescu, cât și sub cea a ministrului Bănicioiu s-au desfășurat două controale la nivel național. Acestea nu au plecat de la o inițiativă privată, ci în urma unor sesizări care au ajuns la miniștri și care au declanșat aceste controale. Acestea însă s-au derulat la nivel de etichete, chitanțe, facturi. Nimeni nu a deschis flacoanele să vadă calitatea dezinfectanților.
În România, gradul de vaccinare a scăzut și din cauza lipsei de implicare a autorităților care nu au contrabalansat informările eronate apărute uneori pe internet. Tendința oamenilor de a se informa de pe internet trebuie combătută cu niște conferințe făcute pentru informarea corectă a populației.
Până la urmă, tot la finanţarea sistemului sanitar se ajunge, crede profesorul timişorean. Avem oameni foarte bine pregătiți, chiar dacă în ultimii ani multe cadre medicale au migrat. Pe lângă profesioniști în sistem este nevoie însă ca baza materială să fie adusă la nivelul la care trebuie să fie pentru a obține rezultate foarte bune. Nu poți să obții aceleași rezultate într-un spital din România ca în cel din Franța dacă finanțarea este profund diferită și atâta timp cât condițiile de acordare a asistenței medicale sunt diferite. Trebuie să existe finanțare care să ducă la dotarea corectă și cinstită a spitalelor cu tot ce au nevoie.