Alternativele la pedeapsa cu închisoarea reprezintă una dintre soluțiile cu ajutorul căreia s-ar putea reduce numărul deținuților din penitenciarele din România. Aceasta este concluzia la care au ajuns mai mulți specialiști din Timișoara, implicați într-un proiect european derulat de Asociația Papa Giovanni XXIII din Italia, alături de parteneri din șase țări implicate.
Proiectul „Reducerea numărului de persoane din închisori – Instrumente juridice avansate în Europa” a ajuns la final în această lună, motiv pentru care, marţi, la Timișoara, Asociația „Generația Tânără”, partenerul din România în proiect, a organizat și un seminar național. De asemenea, a fost realizat și un manual de instruire, dar și un ghid de bune practici privind alternativele la detenție.
Mariana Petersel, președintele Asociației „Generație Tânără”, a subliniat importanța acestor alternative la detenție, în special în cazul tinerilor care au săvârșit infracțiuni. Tocmai de aceea, are de gând să implementeze un proiect-pilot inedit în România.
“Cred că societatea trebuie să se mobilizeze și trebuie să înțelegem că biblic a greși e omenesc. Cred că ar trebui să începem în primul și în primul rând cu tinerii care suportă o formă de detenție, pentru că eu spun de multe ori că ei au furat un măr și noi le furăm copilăria sau adolescenţa. Cred că aceștia ar trebui să fie primii care ar trebui să beneficieze de o alternativă la detenție. Noi ne oferim să începem și un proiect-pilot, ne gândim la un centru, la o casă familială în care să putem să avem două, trei persoane care să se reconstruiască moral și să-și redobândească identitatea reală”, a declarat Mariana Petersel.