6.1 C
Timișoara
joi 23 ianuarie 2025

Alternativa la testul PCR împotriva SARS-Cov-2, propusă de tinerii aflaţi sub aripa Institutului OncoGen

Centrul OncoGen din Timişoara Centrul de cercetare OncoGen din Timişoara a prezentat rezultatele colaborării cu un grup de tineri talentaţi. Mulţi dintre ei încă elevi de liceu, ei au câştigat o finanţare din partea Fundaţiei Albert, pentru a duce la bun sfârşit un proiect de cercetare: un nou test pentru depistarea infecţiilor virale, o alternativă la RT-PCR.

Încă din anii ’90, cei care fac acum parte din colectivul OncoGen, erau implicaţi în munca de mentorat, de îndrumare şi de pregătire a tinerilor cercetători în domeniul biomedical, mai ales a studenţilor de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Timişoara. Prin OncoGen Young Researchers s-a extins acest program de mentorat şi la elevii de liceu, precum şi la studenţii altor facultăţi. OncoGen se poate lăuda acum cu un grup de tineri talentaţi care au început să aibă şi rezultate spectaculoase.

“Am constatat un lucru extraordinar. Nu în facultăţi am găsit cei mai străluciţi colaboratori, ci în licee. Din păcate, pentru că ei pleacă în străinătate, nu prea îi mai regăsim la facultate decât în foarte mică măsură. Pe aceşti copii de liceu, care au fost principala noastră descoperire, i-am prins în programele noastre, în programele de pregătire, le-am oferit ocazia să lucreze în cadrul OncoGen, să stea pe lângă seniorii din OncoGen, să ia parte la discuţiile noastre, să vadă cum gândim, ce ne propunem, cum se realizează, cum se fac achiziţii, cum se publică rezultatele cercetării”, a declarat Virgil Păunescu, şeful centrului de cercetare din Timişoara. OncoGen (în parteneriat cu Institutul Cantacuzino) este singurul institut de cercetări din România care are în dezvoltare un vaccin candidat împotriva SARS-CoV-2 recunoscut de OMS. Din păcate, autorităţile din România nu au dorit să continue finanţarea, profesorul Păunescu spunând că toate vaccinurile care se produc au avut în spate un substrat politic.

Tehnologie pentru care anul trecut s-a luat Premiul Nobel

Tinerii de la OncOgen au câştigat o finanţare din partea Fundaţiei Albert, pentru a duce la bun sfârşit un proiect de cercetare. Aceştia au avut de dezvoltat un test pentru depistarea infecţiilor virale, o alternativă la RT-PCR, bazat pe tehnologia CRISPR, tehnologie dezvoltată în America, pentru care în anul 2020 s-a luat premiul Nobel. “Este o tehnologie de diagnostic molecular în infecţiile virale, în cazul nostru în infecţia cu SARS-Cov-2. Un fel de alternativă la RT-PCR, se bazează pe o tehnologie pentru care anul trecut s-a luat Premiul Nobel, tehnologia CRISPR de editare genetică. Colegii noştri mai tineri au reuşit să obţină o bursă de la Fundaţia Albert, bursa a constat în suma de 18.000 de lei. S-au adăugat alte câteva mii de lei sponsorizaţi prin Asociaţia OncoGen. Astfel, aceşti copii au avut la dispoziţie resurse materiale şi am negociat ce anume vor face cu aceşti bani. Cam după o lună de zile au venit şi mi-au spus că ar dori să utileze tehnologia CRISPR în diagnosticul de mare precizie al infecţiilor virale”, a mai spus Virgil Păunescu.

„Suntem primii care o propunem pentru uz clinic în România” Mihai Fracea urmează să împlinească 23 de ani şi este mezinul echipei de tineret de la Oncogen. Fost elev la Grigore Moisil, acum student la Poli, este pasionat de genetică şi biotehnologie.

„Ştim că în România a fost asamblată şi testată în premieră această metodă de diagnosticare pentru infecţia cu SARS-Cov-2, folosind tehnologia CRISPR. Trebuie menţionat faptul că nu noi suntem cei care am conceput această tehnologie, ea a fost dezvoltată în Statele Unite ale Americii, pe la jumătatea anului trecut, dar suntem primii care dorim să o dăm spre folosinţă şi suntem primii care o propunem pentru uz clinic în România. Avem nişte date experimentale care confirmă valoarea acestei tehnologii din punct de vedere medical”, a spus Mihai Fracea.

Virgil Păunescu a mai declarat că un preţ al noului test ar urma să fie anunţat până la sfârşitul anului. Pentru ca testul să fie produs şi comercializat la scară largă este nevoie de implicarea producătorilor din domeniu.

Sursa: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

FOTO – VIDEO | CNAIR a semnat contractul pentru Centura Vest

CNAIR a semnat vineri contractul de proiectare și execuție pentru Centura Ocolitoare Timișoara Vest.  CNAIR semnat alături de firma turcă Nurol Insaat ve Ticaret AS....

Pensii uriașe pentru foștii pădurari! Câți bani poate primi un angajat Romsilva care se pensionează?

Romsilva aduce lumină în subiectul bonusurilor la pensionare acordate foștilor angajați, în contextul știrilor apărute pe tema pensionării fostului director al Romsilva Arad.  În urma...

Citește și :