Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în luna ianuarie, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către Alin Nica, preşedinte al CJ și PNL Timiş, a infracţiunilor de conflict de interese, folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi fals în declaraţii, care ar fi fost comise când deținea funcția de primar în comuna Dudeştii Noi.
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a declinat dosarul spre cercetări către procurorii Parchetului Curții de Apel Timișoara.
Potrivit unui document emis la solicitarea redacției Buletin de Timișoara, Parchetul Curții de Apel Timișoara informează că a fost declanșată urmărirea penală asupra faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații.
“Vă comunicăm faptul că dosarul nr.119/P/2023 se află în lucru la procurorul de caz, în cauză efectuând-se urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art.301 Cod penal și falsul în declarații, prevăzută de art.326 Cod penal“, se arată în adresa semnată de procurorul general Cristi Sorin Bosnea.
Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul deoarece îl acuză pe șeful PNL și CJ Timiș de faptul că în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.
Mai mult, Alin Nica a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 Lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă.
Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.
De asemenea, ANI a sesizat Parchetul întrucât, în declarațiile de interese depuse în anii 2021 și 2022 a declarat deținerea unei calități din care demisionase.
De asemenea, Alin Nica nu a menționat în declarațiile de avere depuse în anul 2020, venituri în cuantum de 4.636 lei obținute în anul 2019 de la o întreprindere individuală.
Buletin de Timișoara i-a solicitat șefului CJ și PNL Timiș, Alin Nica, un punct de vedere cu privire la faptul că în dosarul care îl vizează a fost începută urmărirea penală, iar răpunsul este următorul:
“Nu am calitatea de suspect într-un dosar la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara ca urmare a sesizării Parchetului de către Agenția Națională de Integritate. În consecință, nu sunt urmărit penal“, a spus Alin Nica pentru Buletin de Timișoara.
Specialiștii în drept consultați de redacția noastră au declarat că procedura este una normală, iar prima dată urmărirea penală se îndreaptă asupra faptelor, pentru a stabili dacă constituie infracțiuni, iar apoi urmărirea penală se îndreptată asupra făptuitorului.
Reamintim că la nivelul PNL Timiș, doar din 2020 până în prezent, vicepreședintele PNL al CJ Timiș, Alexandru Proteasa, care a fost găsit în conflict de interese, în luna aprilie 2023; consilierul județean al PNL Timiș, Lucian Blaga, a fost declarat incompatibil; consilierul local din Timișoara, Adrian Lulciuc, a fost declarat incompatibil cu funcția; purtătorul de cuvânt al CJ Timiș, Loredana Lungu, este cercetată pentru posibile conflicte de interese, iar primarul PNL al comunei Belinț, Laurențiu Târziu, a fost declarat incompatibil și a pierdut în primă instanță procesul prin care a contest decizia ANI.