După dușul rece ce l-au încasat toate partidele cu o săptămână în urmă la alegerile prezidențiale, a urmat o trezire bruscă la realitate și mobilizarea a activului partidelor și a voluntarilor lor.
Dacă e să fim drepți, dușul rece l-a primit în egală măsură și populația votantă. Iar mobilizarea exemplară a fost și în rândul cetățenilor care s-au prezentat la secțiile de votare în număr record. Dacă luăm de bune primele cifre, se vorbește de o prezență de peste 52 la sută. E un scor destul de bun comparat cu ultimele alegeri, unde a dominant absenteismul. Așa că în măsură și mai mare votantul simplu a fost cel care s-a mobilizat și a adus surprize.
Dacă despre PSD se cam putea intui că se va clasa pe un loc fruntaș, despre partidul ce momentan este pe al doilea loc nu se putea lansa un pronostic prea exact. Cu un procent de 19 la sută, formațiunea AUR s-a clasat foarte bine obținând o cifră aproape dublă față de alegerile din 2020.
La sediul partidului, la ora 20,30, domnea un optimism (cam moderat) ce prevestea surpriza. Asta în condițiile în care nu și-au putut permite o numărătoare paralelă a voturilor.
După primele reacții de după anunțarea fotografiei alegerilor la ora 21 liderii AUR au oferit la cald câteva opinii legate de alegeri.
Principalii vorbitori au fost Ciprian-Titi Stoica și Mihai Negoescu, ambii pe lista de candidați pentru un loc în Parlament.
Parlamentarul Stoica a ținut să mulțumească atât echipei sale, ce s-a implicat serios în campanie cât și alegătorilor din Timiș. În opinia dânsului e nevoie de un partid naționalist autentic pe eșichierul românesc. Și a insistat pe faptul că asta nu înseamnă deloc că ar fi extremiști.
Numărătoarea continuă de-a lungul întregii nopți și rezultatele se mai schimbă. Dar după flerul său de politician și din experiența altor ani, Stoica crede că rezultatele în județul nostru vor fi peste media națională. CU scorul de acum (de la ora 21) e cel mai credibil că vor trimite la Parlament trei aleși. Dar la fel de probabil ar putea fi numărul de cinci. E în continuare un joc complex, care mai implică voturile ce vor veni de peste hotare dar și posibilele redistribuiri.
Iar aceste redistribuiri de locuri, după cum spune Mihai Negoescu, sunt o adevărată loterie greu de controlat.