Alertă în Timiș! Rezervele de sânge sunt la minim și nu sunt donatori

244

Centrul de Transfuzii Sanguine din Timişoara face apel la populaţie pentru donarea de sânge, numărul donatorilor scăzând cu 30% după furtuna puternică din data de 17 septembrie.

„Este criză de sânge, pentru că a scăzut fantastic după furtună numărul donatorilor, sunt cu 30% mai puţini donatori. Nu ştiu de ce, cred că oamenii au stat acasă să-şi repare stricăciunile, nu s-au mai gândit că trebuie să vină să doneze sânge. Au venit mult prea puţini donatori în luna septembrie, nu-mi dau seama de ce. În august a fost cum a fost, dar în septembrie este mai rău decât în august”, a afirmat Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timişoara.

Aceasta spune că, în luna septembrie, au donat sânge în jur de 60 de persoane pe zi, deşi ar fi nevoie de 90 – 100 de donatori zilnic.

„Suntem la minim cu rezervele de sânge. Au început spitalele să lucreze şi eu nu am de unde să le dau sânge. Spitalele mai au nişte stocuri tampon, dar şi acelea se vor goli dacă nu vom reuşi să le reumplem, iar eu nu am cum. Spitalele trăiesc cumva din rezervele lor, pentru că eu le dau prea puţin, că nu am de unde”, a mai precizat Rodica Lighezan.

Pentru a colecta cât mai multe sânge, reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină din Timişoara au început să organizeze caravane mobile. Astfel, se deplasează la sediile unor firme din oraş şi recoltează sânge de la angajaţi.

Persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 62 de ani, femeile, o greutate minimă de 55 de kilograme, iar bărbaţii, de 65 de kilograme.

În schimbul celor 450 de mililitri de sânge donaţi, persoanele primesc şapte bonuri de masă, o reducere de 50% la abonamentul RATT pe o lună, analize gratuite şi o zi liberă de la locul de muncă.

1 COMENTARIU

  1. NU stimata doamna Lighezan,oamenii nu TREBUIE sa doneze sange,in general nu TREBUIE sa doneze nimic,o fac benevol,ca de aia ii donatie.Stiu ca pana in 89 erai OBLIGAT sa sangerzi !/4 l sange daca mergeai la armata,te casatoreai sau te angajai.Si mai stiu,lucru facut public de altfel,ca Romania exporta sange,plasma si derivate,iar sangele nu era verificat de loc atunci.Acuma cum mai stati cu exportul?Rau,nu?Intrati in trepidatii?De aia ati si marit „doza” la 0,450 l,ca nu se mai satura aia bogatii care vor sa traiasca 100 ani si-si fac regulat tretransfuzii cu sange proaspat?Hai ca nu ni-s chiar prostii vostri,doamna!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.