1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Alergătorii sunt invitați la Tura de Cultură: o alergare în zone istorice din Banat

Clubul Sportiv Asociația Alergotura și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, propun un concept inedit de alergare pasionaților de jogging: ture în zone istorice din Banat, pe distanțe de 4,5 – 12 kilometri, cu oprire pe traseu la obiective turistice mai puțin cunoscute, dar care au potențial să atragă turiști.
Cele două organizații și-au propus ca prin intermediul sportului să atragă public spre vestigiile istorice ale Banatului, care se află aproape de Timișoara, și să creeze interes de vizitare pentru publicuri cât mai diferite. Tura de Cultură creează oportunități pentru comunități rurale care pot să dezvolte servicii și activități în domeniul turismului, comunități care au nevoie să fie cunoscute și susținute.
Echipa Alergotura este responsabilă de organizarea turelor de alergare, iar echipa Direcției Județene pentru Cultură Timiș asigură ghidajul turistic și oferă informații despre obiectivele istorice.
Următoarea Tură de Cultură are loc în weekendul 17-18 august 2019, pe un traseu interesant în Banatul de munte, organizat pe două porțiuni:
– cetatea Gladna Română – satul Zolt, 3km, traseu asfalt
– satul Zolt – Luncanii de Jos, 9km, traseu tip trail-run pe drum forestier, diferență de nivel 350m.
Punctele de atracție istorico-culturală sunt cetatea Gladna Română și biserica de lemn din satul Zolt.
Înscrierile se fac la acest link: http://tiny.cc/26txaz.

Cei interesați sunt rugați să urmărească pagina de Facebook Alergotura, pentru mai multe detalii despre eveniment.

Proiectul Tura de Cultură a început cu o etapă pilot, în cadrul căreia au fost organizate ture sportive de alergare la Murani – Cornești, Jdioara, Mașloc – Charlotenburg, Pietroasa – Crivina de Sus – Poieni.
Următoarele Ture de Cultură planificate sunt:
Tura de alergare Traseul Șvabilor, zona Jimbolia – Lenauheim, în weekendul 21-22 septembrie 2019, când vor fi vizitate muzeele din Jimbolia, muzeul Lenauheim și mormântul colectiv Grabăț.
Tura de alergare Traseul sanctuarelor, zona Parța – Cebza, în weekendul 12 – 13 octombrie 2019. Vor fi vizitate Tell-urile de la Parța și Biserica de lemn Sf. Gheorghe.
Tura de alergare Traseul Kurganelor, zona Igriș – Sânpetru Mare, weekendul 2 – 3 noiembrie 2019, când vor fi vizitate tumulii de la Sânpetru Mare și situl arheologic – Mănăstirea Cisterciană de la Igriș.
Tura de alergare CHAAK – Cetatea uitată, zona Ciacova – Pădurea Macedonia, 30 Noiembrie 2019. Va fi organizată vizitarea culei Ciacova și a ariei de protecție specială Pădurea Macedonia.

Turele de cultură doresc să atragă în primul rând grupurile de alergători amatori din comunitatea locală și regională, iubitorii de mișcare, indiferent de vârstă, pentru a le acorda șansa de a alerga în zona rurală, departe de poluare și zgomot, cât mai aproape de natură. Fiind evenimente caracteristice mișcării de masă, de tip sportul pentru toți, turele de cultură nu condiționează participarea pe baza vârstei, sexului sau apartenenței la anumite cluburi sportive, ci numai prin dorința și abilitatea de a face mișcare prin alergare.

Mai multe informații și pe pagina www.alergotura.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Integrare educațională non-formală prin programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, dedicat cultivării motivației de a învăța

Universitatea de Vest din Timișoara a lansat începând cu anul universitar 2024-2025, programul „Sâmbăta elevilor la UVT”, program care constă în derularea de activități...

Citește și :