Duelul din actuala campanie electorală, prelungit chiar și în duminica alegerilor, s-a purtat mai mult în mediile de socializare, acolo unde au circulat și circulă în continuare o sumedenie de filmulețe pretins încriminatoare. Aceste confruntări între diverși ”reporteri” de ocazie au loc în special între PNL și PSD, așa cum e cazul și în comuna ”vedetă” a acestor alegeri: Zorlențu Mare, acolo unde patimile s-au dezlănțuit într-o manieră fără precedent.
Primarul în exercițiu al comunei e acuzat (tot prin filmulețe realizate azi, în ziua alegerilor) de organizare de turism electoral, după ce fiul lui, candidat liberal, a fost reținut și apoi pus, cu două zile înainte de alegeri, sub control judiciar, fiind surprins cu buletine de identitate la el și cu liste pe care ar fi avut oameni cărora să le rezolve de vize de flotant pentru a vota în favoare sa. Comuna Zorlenț a mai consemnat o premieră: până în jurul orei 15 votase acolo peste 80 la sută din electoratul local.
Există o cercetare penală la Zorlenț, conform căreia Poliția Municipiului Reșița desfășoară o anchetă, dar este nepublică și nu pot oferi amănunte, a declarat pentru Banatul Azi judecătorul Rustin Ciasc, președintele Biroului Electoral Județean Caraș-Severin. Din punct de vedere electoral, BEJ nu a fost sesizat cu o contestație din comuna Zorlenț, până în acest moment.
Deși, potrivit președintelui BEJ, până în jurul orelor 15 nu existau semnale potrivit cărora procedura de desfășurare a procesului electoral ar fi în afara parametrilor legali, duelurile au continuat, așa cum spuneam, pe internet. Astfel, ploaia torențială care a provocat inundații la Măureni dar și la Reșița, pe unele străzi, a fost pusă pe seama liberalilor, care s-au bucurat că a fost testată capacitatea actualui viceprimar Ion Crina (candidat PSD) de a gestiona situația sau invers, a fost un test pentru liberali care se află la conducerea Aqacaraș și care trebuia să desfunde canalele. Filmulețe realizate cine știe când, și de o parte și de alta, unde apar ba un Ioan Popa (candidatul PNL), nervos, certând niște polițiști, ba mașini considerate a fi ale lui Ion Crina, executând lucrări de asfaltare prin oraș. Chestiuni destul de penibile, dacă ne întrebați pe noi, jurnaliștii, dar care pot influența la o adică starea de spirit a unui anume electorat.
În jurul orei 15, în Caraș-Severin votaseră 21,26 la sută dintre alegători, dintre care 15,99 la sută în mediul urban și 28, 77 la sută în mediul rural. Potrivit acestor rezultate intermediare, în clasamentul pe țară Caraș-Severinu se clasa pe locul 24.
Până la ora 14, potrivit judecătorului Rustin Ciasc, președintele BEJ, o singură sesizare a fost depusă la birou, respinsă, însă, ca inadmisibilă, deoarece se solicita interpretarea unor dispoziții legislative și aplicarea lor unitară, ceea ce nu e de domeniul BEJ, ci al BEC. Urnele se închid la ora 21, cu excepția situației în care unii alegători s-ar mai afla în secția de votare.
Despre noutățile din acest an de la alegerile locale ne-a vorbit Nicolae Amzoi, președintele Autorității Electorale Permanente Regionale.
”Ca element de noutate este această monitorizare pentru prevenirea votului ilegal, prin scanarea digitală a buletinelor de identitate. De asemenea, s-a introdus tragerea la sorți în sistem computerizat de către Autoritatea Electorală Permanentă pentru stabilirea președinților și locțiitorilor de birouri electorale. Tragerea la sorți s-a realizat cu zece zile înainte de data alegerilor.”