Aleea Personalităţilor din Parcul Central s-a îmbogăţit cu bustul profesorului Eugen Todoran VIDEO

349

Parcul Central din Timişoara adăposteşte de câţiva ani celebra Alee a Personalităţilor ce au contribuit decisiv la impunerea numelui oraşului în conştiinţa colectivă. De la regi, guvernatori ori savanţi, oricine este imortalizat în bronz dacă are legături cu Timişoara.

Azi a venit rândul unui om al cetăţii ce este indisolubil legat de învăţământul filologic universitar. La un secol de la naşterea sa, criticul şi istoricul literar Eugen Todoran ne priveşte de la înălţimea unui soclu impozant – din păcate solemnitatea momentului de azi a fost destul de serios afectată de starea parcului în care a fost ridicat soclul, parc ce este într-o veşnică renovare care nu pare că se va finaliza vreodată.

În aşteptarea invitaţilor şi a autorităţilor a cântat orchestra Timişoara Big Band a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara.

Primăria municipiului Timişoara, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara, a organizat miercuri, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea marelului filolog Eugen Todoran (21 nov. 1918 – 09 aug.1997), dezvelirea bustului celui care a contribuit decisiv la întemeierea învăţământului filologic timişorean şi a culturii umaniste moderne din Banat.
Opera sa ştiinţifică îl aşează între cei mai importanţi exegeţi ai lui Mihai Eminescu, Lucian Blaga şi Titu Maiorescu, fiind distins cu premii şi diplome acordate de Academia Română şi de Uniunea Scriitorilor din România.

Ca decan al Facultăţii de Filologie şi, mai ales, ca primul rector al Universităţii de Vest din Timişoara de după Revoluţia din 1989, Todoran a reorganizat şi a dus faima acestei instituţii atât în ţară, cât şi în întreaga Europă. A iniţiat şi a susţinut înfiinţarea Bibliotecii Centrale Universitare, instituţie de importanţă naţională, care, din anul 2000, îi poartă numele.

Savantul, universitarul şi omul Eugen Todoran a avut o ţinută morală, profesională şi civică foarte apreciată şi urmată de studenţii şi de colaboratorii săi.

În anul 2002, i s-a conferit post-mortem Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, prin HCL nr. 246/2002 lui Eugen Todoran, pentru întreaga activitate culturală, ştiinţifică şi didactică, care a dus la creşterea prestigiului internaţional al Timişoarei.
Lucrarea a fost executată într-un timp record de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu. Maestrul, aşa cum ne-a obişnuit deja a dat atenţie detaliilor dar şi spiritului ce răzbate dincolo de bronzul bustului. Cine l-a cunoscut pe profesor a recunoscut imediat privirea acestuia.

Bustul este donaţie din partea familiei Dorina şi Karl-Ernst Nowak din Germania apropiaţi ai celui plecat dintre noi. Doamna Dorina Nowak a depănat amintiri ce a legat cele două familii în timp.

Au mai luat cuvântul primarul Nicolae Robu ce a evocat momente despre Savantul Todoran, dar şi actualul decan de la Facultatea de Filologie, Otilia Hedeşan, ce a scos în evidenţă omul din spatele profesorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.