Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile atrage atenția că până în prezent, rujeola a cauzat moartea a 16 persoane la nivel naţional.
Cele mai multe decese au avut loc în judeţul Arad. Aici 5 copii şi-au pierdut viaţa din cauza complicaţiilor provocate de rujeolă. În judeţul Timiş s-au înregistrat 4 decese. În cele 3 judeţe, Timiş, Arad şi Caraş-Severin, numărul de îmbolnăviri a depăşit 1.500, mai mult de jumătate din media naţională, care ajunge la 2.600 de îmbolnăviri.
”Cel mai lovit județ din Banat pare a fi Caraş-Severin, unde numărul bolnavilor creşte de la o zi la alta, iar secţiile spitalelor sunt pline de persoane care suferă de această boală”, a precizat pentru Radio Reșița purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică, Daniel Botgros. Dacă în urmă cu două săptămâni erau puţin peste 700 de cazuri, acum numărul bolnavilor a depăşit 780.
Majoritatea cazurilor de rujeolã reprezintã focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual, medicii au recomandat intensificarea acţiunilor de imunizare a copiilor, însă vaccinul continuă să lipsească din Caraş-Severin.
“Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 9 luni şi 9 ani. Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din 4 persoane care fac rujeolă 1 are nevoie de spitalizare. Pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 părinți își vaccinează copiii”, transmite Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.