Statistici alarmante făcute publice de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Doar anul trecut, 256 de copii din județul nostru au fost abuzați și neglijați în sânul familiei. Mai mult, în 47 de cazuri s-a impus scoaterea copiilor din familie pentru că viața le era pusă în pericol și instituirea plasamentului în regim de urgență. Cele mai multe cazuri au vizat neglijarea – 217, și 17 abuzul fizic asupra copiilor.
Pentru că nu puține sunt persoanele care încă mai cred că bătaia este ruptă din rai, DGASPC Timiș lansează, cu ocazia Zilei împotriva Violenței asupra Copilului în România, marcată în data de 5 iunie, campania „Violența ucide!”. Aceasta are rol de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului şi de informare a cetăţenilor cu privire la existenţa Telefonului Copilului – 0256-983.
În acest sens, au fost realizate afișe și autocolante cu Telefonul Copilului, destinate micuților. Aceste materiale vor fi distribuite, în cursul lunii iunie, în judeţul Timiş, ele fiind destinate cu precădere copiilor din şcoli, asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinţă din cadrul comunităţii locale.
Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat ”Telefonul copilului”. Numărul de telefon 0256-983 poate fi apelat în orice moment al zilei, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să ne sesizeze cu privire la situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.
„Violenţa asupra copiilor poate fi întâlnită pretutindeni: violenţa fizică (pedeapsă corporală), neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii sau forţate) violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională). Violenţa pe care copiii o experimentează în cadrul familiei poate avea consecinţe pe termen lung pentru sănătatea şi dezvoltarea lor. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă„, transmite DGASPC Timiș.