0.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

AL XIII-lea CONGRES de MEDICINĂ VETERINARĂ 2024

În aceste zile, mai precis, în perioada 4-7 septembrie, la Timișoara, a avut loc cel de-al XIII-lea Congres Național de Medicină Veterinară, organizat de Asociația Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR), în colaborare cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, precum și cu sprijinul colaboratorilor tradiționali: facultățile de medicină veterinară din București, Iași și Cluj-Napoca, direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, Federația Sindicatelor Veterinare din România și Patronatul Medicilor Veterinari din România.

Congresul Național de Medicină Veterinară a fost găzduit de Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I”, lucrările s-au desfășurat în mai multe secțiuni în care au fost analizate și dezbătute problemele cu care se confruntă profesioniștii din domeniul medical veterinar.

Redăm, în continuare rezoluțiile rezultate în urma acestor dezbateri.

Rezoluții

Al XIII-lea Congres Național de Medicină Veterinară Timișoara, 4 – 7 Septembrie 2024

Acordarea unei atenții speciale valorificării potențialului de dezvoltare al fermelor de suine din România, inclusiv prin îndrumarea fermierilor şi crescătorilor cu gospodării individuale în implementarea planurilor de biosecuritate, bunăstare a animalelor și îmbunătățirea managementului sănătății efectivelor.

Cunoașterea modului în care medicii veterinari oficiali sunt implicați în unitățile de tăiere, în respectarea normelor de bunăstare și a siguranței produselor și subproduselor de abator.

Implicarea medicilor veterinari în noile concepte „one health” tripartit și modul în care medicii veterinari reprezintă sursa primară de date în analiza de risc și implicarea acestora în dezvoltarea mecanismului tripartit SIS-OT.

Noi concepte în dezvoltarea planurilor HACCP în unități de profil, implicarea medicului veterinar în analiza de risc coerentă și corectă și implicațiile ulterioare în respectarea cerințelor de siguranță alimentară.

Rolul medicului veterinar, atât practician în relația directă cu animalul de interes economic cât și a celui oficial care colaborează cu medicii de liberă practică în evaluarea corectă a pericolelor biologice care pot aduce implicații în siguranța alimentelor (toxiinfecții alimentare, zoonoze, etc), cât și în implicațiile de securitate alimentară (inclusiv implicații economice și sociale – vezi PPA, pesta rumegătoarelor mici și variola ovină).

Neimplicarea directă a medicilor veterinari în acțiuni de ucidere a animalelor și predarea acestor acțiuni altor structuri specializate existente ale administrației publice; medicii veterinari având misiuni în diagnosticul, prevenirea și tratamentul bolilor la animale în conformitate cu statutul medicului veterinar.

Efectuarea demersurilor necesare recunoașterii diagnosticului de laborator medical veterinar ca o știință în sine, fiind cea mai importantă verigă în realizarea anchetelor epidemiologice, putând fi stabilit numai de persoane cu competențe recunoscute.

Atribuire de competențe legale ANSVSA în domeniul cercetării temelor strategice naționale ale cercetării științifice.

Tratamentul mamitelor la bovine este recomandat să se facă în baza rezultatelor antibiogramei, având în vedere multitudinea agenților bacterieni incriminați.

Necesitatea formării în viitor a unor specialiști în reproducerea animalelor de rentă și respectiv a animalelor de companie.

Testarea și monitorizarea cu ritmicitate a sensibilității la antibiotice la probe recoltate din fermele de interes economic.

Menținerea şi diversificarea programului de pregătire și dezvoltare profesională continuă din cadrul Centrului de Educație și Dezvoltare Medicală Veterinară Continuă.

Dezvoltarea Registrului Național al Furnizorilor de Formare Continuă.

Competentele de profesionalism sunt deja standarde de evaluare pentru acreditare internațională și se sugerează o uniformizare a acestor competente la nivel național.

Necesitatea dezvoltării și consolidării unui sistem unitar de pregătire continuă în conformitate cu noua lege a învățământului.

Pentru programul de studii universitare de medicină veterinară se recomandă dezvoltarea unui modul de tehnici de comunicare integrat planului de învățământ, care să acopere toți anii de studiu.

Continuarea dezvoltării culturii eticii și deontologiei profesionale în toate activitățile medicale veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :