Unul dintre cele mai așteptate evenimente din domeniul academic local este, fără urmă de îndoială, întâlnirea studenților și profesorilor din domeniul științelor pământului.
În acest final de săptămână la noi în oraș are loc ediția a 31-a a așa zisei „Olimpiade a Agronomilor”.
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timișoara este gazda unei competiții internaționale studențești „Agronomiada 2019”, cel mai vechi concurs profesional, științific și sportiv dintre universitățile din România și Republica Moldova. La ediția din acest an participă peste 220 de studenți de la universitățile de profil din Timișoara, București, Cluj-Napoca, Iași, facultățile de Agronomie și Horticultură din Craiova și în premieră anul acesta Universitatea Agrară de Stat din Chișinău – Republica Moldova.
În cadrul concursului, studenții vor concura la 25 de discipline din
curricula specializărilor de agricultură, ingineria mediului, cadastru, horticultură, peisagistică, silvicultură, management și turism rural, zootehnie, ingineria produselor alimentare și medicină veterinară. Și pentru că viitorii agronomi au o bună condiție fizică nu au fost uitate nici întrecerile sportive. Vor fi și 4 probe sportive: fotbal, volei pe nisip, dans sportiv și pescuit.
Profesorul Alin Cosmin Popescu, rectorul Universității, a mobilizat mental tinerii participanți prin exemple din mișcarea sportivă, unde este importantă participarea chiar înaintea câștigării unei competiții. Foarte gustat a fost momentul evocat al participării românești la Olimpiada din 1984 din Statele Unite când echipa țării noastre a obținut un binemeritat loc 2 pe națiuni.
Prorectorul Sorin Stanciu, ca principal organizator al evenimentului, a explicat de ce este doar ediția din acest an este doar cea numărul 31, deși au trecut mult mai mulți ani de la startul manifestării. În perioada socialistă au mai fost sincope, care au făcut ca „Agronomiada” să nu aibă loc anual.