În anul 2015, valoarea producţiei ramurii agricole a scăzut cu 6,6% comparativ cu anul 2014, informează Institutul Național de Statistică.
În comparaţie cu anul precedent, producţia vegetală a scăzut cu 10,4%, iar serviciile agricole cu 13,5%.
Diminuarea producţiei agricole vegetale a fost cauzată, în principal, de condiţiile climatice nefavorabile.
În structura producţiei ramurii agricole în anul 2015, ponderea producţiei vegetale este de 63,5%, ponderea producţiei animale este de 35,3%, iar serviciile agricole au o pondere de 1,2%.
Structura producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este diferită în anul 2015 comparativ cu anul 2014:
# Ponderea valorii culturilor de legume şi pepeni precum şi de plante uleioase a crescut cu 3,8 puncte procentuale, respectiv cu 0,9 puncte procentuale.
# Ponderea valorii culturii de cartofi şi a culturilor de cereale a scăzut cu 3,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,2 puncte procentuale.
# Ponderea valorii culturilor de fructe şi struguri se menţine constantă.
Structura valorică a producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse prezintă mici diferenţe în anul 2015 faţă de anul precedent.
# La păsări ponderea a crescut cu 2,0 puncte procentuale,
# La porcine, ovine şi caprine ponderea a scăzut cu 1,1 puncte procentuale, respectiv cu 0,4 puncte procentuale.
Structura valorii producţiei animale pe principalele grupe de produse
2014 2015 Diferenţe anul 2015 faţă de anul 2014 %
bovine 25,2 25,1 -0,1
ovine şi caprine 6,7 6,3 -0,4
porcine 16,9 15,8 -1,1
păsări 20,7 22,7 2,0
prod obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică 28 26,5 -1,5
alte grupe de produse (sericicole, apicole, cabaline, etc) 2,5 3,6 1,1
Structura valorii producţiei vegetale pe principalele grupe de culturi
2014 2015 Diferenţe anul 2015 faţă de anul 2014 %
cereale 34,9 33,7 -1,2
cartofi 10,5 7,1 -3,4
plante uleioase 9,2 10,1 0,9
plante de nutreţ 10 10,1 0,1
legume şi pepeni 17,2 21 3,8
fructe şi struguri 10,3 10,3 0,0
alte grupe de produse 7,9 7,7 -0,2