Agenția de Dezvoltare Vest încheie un an cu foarte bune rezultate. De fapt, rezultatele sunt ale economiei românești ce pare că se dezmeticește din anii de recesiune ce au durat mult mai mult decât la oricare din țările europene. Dar și administrațiile locale au început să aprecieze ajutoare oferite prin programele manageriate de Agenție.
Un foarte complet bilanț al activității a fost prezentat de directorul Sorin Maxim. Documentul relevă faptul că, luând în considerare perioada 2014-2020, 886 firme au apelat până în prezent la proiectele din cadrul Regio. Peste un miliard de euro au fost atrași prin propunerile de finanțare aprobate.
Au fost proiecte din toate categoriile posibile. De la cele de infrastructură regională, achiziționarea de mijloace de transport în comun, până la cele ce au mers la Educație ori la Sănătate. Nu au fost ocolite nici proiectele culturale. Totul a putut fi eligibil cu condiția ca actele să fie foarte bine întocmite și cererile să fie întemeiate pe necesități reale bine argumentate. Nu a avut mare importanță dacă cererea a venit de la o localitate mică sau de la o mare municipalitate. Principalul criteriu a fost seriozitatea echipei ce a muncit pentru ca acel proiect să răspundă celor mai stringente probleme ale colectivității.
Vestea bună e că încă mai sunt fonduri și s-a prelungit timpul alocat depunerii cererilor la anumite activități eligibile. Acestea sunt mai cu seamă din cadrul axei 4 pentru dezvoltare urbană. Până la finalul anului mai sunt câteva zile ce trebuie folosite pentru a nu pierde banii.
Până acum au fost semnate contracte de finanțare pentru circa 360 de proiecte. Banii nerambursabili sunt aproape 240 milioane de euro ce vor fi virați la începutul anului viitor.
Pentru IMM-uri, pe apelurile 2.1 – Microîntreprinderi și 2.2 – IMM-uri, 253 de firme au semnat contracte de finanțare și beneficiază de proiecte în valoare de peste 58 milioane euro. Dintre acestea, 95 de proiecte au fost deja finalizate, investițiile fiind încheiate în totalitate. Ca tipologie, aceste proiecte au vizat zona de construire/ extindere/ modernizare spaţii de producţie/ prestare de servicii; achiziționare mijloace fixe corporale: echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier; instalații/ echipamente pentru eficiență energetică/ surse regenerabile; achiziția de active necorporale: sisteme informatice, licențe, brevete, instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii.
Cele mai notabile rezultate ar fi: crearea deja a peste 900 locuri de muncă și menținerea a peste 3.500 locuri de muncă, accesul la tehnologie de ultimă generație pentru multe din afacerile din regiune.
Prin proiectele depuse s-au acoperit și depășit alocările financiare pe majoritatea apelurilor de proiecte care au fost deschise. Obiectivele pentru anul 2019 sunt legate de finalizarea activității de evaluare și contractare de proiecte. Obiectivul este de a ajunge la nivelul de 200% proiecte contractate la nivel de alocare regională a Regio – POR 2014 – 2020.
Mai mult, proiectele municipiilor reședință de județ din Regiunea Vest, estimate la peste 250 milioane de euro, care se așteaptă să fie depuse, urmează să producă efecte semnificative în special în zona de dezvoltare și mobilitate urbană.
Dar cum acest bilanț este extrem de complex vom mai da date ce sunt o oglindă a dezvoltării zonei de vest a țării.