1.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Aflat la Timișoara, fostul președinte al României, Traian Băsescu, dă de pământ cu Legile Justiției – Video

Partidul Mișcării Populare este mai nou apărut în groapa cu lei a politicii. Și-a luat însă în serios menirea de partid parlamentar și a pregătit un set de propuneri pentru schimbarea lucrurilor din Justiție, mai ales că-l are în frunte pe fostul președinte Traian Băsescu, care caracterizează justiția drept ”monstrul ce nu-l lasă liniștit”.

Aflat la Timișoara, Traian Băsescu a făcut o amplă analiză a celor ce nu merg în lumea celor care ar trebui să împartă dreptatea și ce ar trebui schimbat. Deja este pregătit un pachet de proiecte de legi, care vor fi înaintate în Parlament pentru analiză. Așa cum a subliniat, nu este vorba de a schimba legi propriu zise ci mai mai mult mecanisme de bun mers, adică legile de funcționare ale justiției.

”După zece ani de funcționare și testări acum ar fi momentul de corectare a ceea ce nu funcționeză optim și făcute modificări. PMP va susține în Parlament aceste îndreptări” spune Traian Băsescu.

basescu pmp (2)

Defalcat pe mai multe puncte aceste propuneri ar privi următoarele aspecte:
-O mare problemă este aceea a vechimii consolidate a judecătorilor care ajung la instanțele superioare. Faptul că cineva a lucrat ca procuror și a fost detașat temporar judecător la un palier mai înalt, nu trebuie să-i asigure acestuia automat vechimea cu care va putea avansa ca judecător. Un exemplu de propunere ar fi ca pentru a ajunge la Curtea de Apel cineva să aibe un minim de zece ani de muncă doar ca judecător și nu pe alte funcții asemănătoare dar nu similare.
-Toți șefii din justiție, indiferent că sunt la parchete sau curți, care sunt numiți de Președintele țării să aibe un mandat de patru ani, nu de trei cum se întâmplă acum. Este un timp mai rezonabil de a aplica măsuri și realiza modificări, acolo unde este cazul. Abia după acest timp se poate trage o concluzie pertinentă dacă schimbările au fost de bun augur sau rateuri.
-Limitarea drastică a trecerii procurorilor în muncă de judecător la același palier. Sunt munci diferite și competențe diferite. Unul acuză iar altul aplică legea. Un procuror indiferent de rang să dea examen dacă vrea să devină judecător si să înceapă noua meserie de la rangul cel mai de jos.
-Pentru o justiție corectă ar trebui ca procurorii și avocații să aibe un statut de egalitate. Așa cum și meseria lor este similară. Unul apără interesele statului iar altul apără interesele clientului său. La muncă egală și rangul lor trebuie să fie egal.
-Răspunderea magistraților trebuie modificată. În cazul unor erori trebuie să răspundă la fel, indiferent că este procuror sau judecător. Acum este aproape imposibil de aplicat această răspundere. Doar dacă există o hotărâre CEDO care constată reaua credință în interpretarea și aplicarea legilor.
-Prescripția răspunderii magistraților este, de asemenea, un caz care nu funcționează corect. Nu se poate prescrie o răspundere a unui magistrat după doar după un an, când în sistemul românesc există de regulă procese care se întind pe trei, opt, zece ani iar uneori chiar mult peste. Nu sunt rare cazurile de procese ce durează 12 sau 20 de ani.
– O mare tară care trage în jos procesul de justiție este, de asemenea, funcționarea Inspecției Judiciare. Pentru corectitudine, aceasta ar trebuie scoasă din CSM (Consiliului Superior al Magistraturii). În condițiile actuale, inspectorii judiciari nu sunt liberi să-și facă meseria. Aceștia nu trebuie să ajungă la Ministerul Justiției, pentru a nu putea fi influențați în nici un fel de arbitrarul factorului politic. Inspecția judiciară ar trebui să fie o instituție independentă, aleasă de magistrați asemenea CSM-ului. Sau și mai apropiată ar fi asemănarea cu funcționarea Curții Constituționale, cu același tip și timp de mandate. În acest caz ar trebui o vechime minimă de 18 ani în magistratură pentru a deveni inspector și un mandat de 9 ani. Un astfel de inspector va fi o persoană cu vastă experiență ca să poată verifica un magistrat și totodată ar fi la vârsta la care, după încheierea mandatului, să se apropie de pensie, pentru a nu fi  vulnerabil la presiunile unor eventuali și viitori șefi.
– Judecătorii nu ar trebui să ocupe o astfel de funcție decât după o minimă vechime de cinci ani în alte funcții care necesită studii juridice ca: avocat, jurist consult sau chiar notar. Este aberant ca un tânăr cu puțin peste douăzeci de ani să înceapă cariera direct ca judecător, după absolvirea facultății și a cursurilor Institutului Național al Magistraturii. El împarte în prezent dreptatea fără a avea nici un fel de experiență. Cum să judeci un divorț, printre cele mai banale spețe, dacă nu ai încă experiența unei familii? Cum să condamni pe cineva pentru un accident de mașină dacă nu ai permis de conducere?

Acestea ar fi doar o parte din propunerile pe care președintele PMP, Traian Băsescu, le are în vedere pentru a fi discutate în Parlament, referitor la legile de funcționare ale Justiției. ”Chiar dacă partidul nostru este destul de mic, cu circa 6 procente pondere, măsurile ar trebui susținute de oricine, fiind de bun simț, nu doar politicianiste”, crede fostul președinte de țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

„A fost un an plin de incertitudini în mediul de business, iar instabilitatea politică accentuează problemele cu care se vor confrunta companiile anul viitor”

 Anul 2024 a adus concedieri în multe companii din domenii precum automotive sau IT&C, dar și stoparea unor investiții ce au fost inițiate...

Cât câștigă un muncitor necalificat care se angajează la multinaționalele din Timișoara?

Mesajul unui tânăr enervat că în Timișoara o companie multinațională angajează muncitori necalificați, ca operatori în producție, oferind venituri lunare în jurul a 4.000...

Citește și :