Aerul din Timișoara este poluat. Cifrele oficiale!

1743

Aerul din Timișoara este poluat! O spun cifrele oficiale ale Agenției pentru Protecția Mediului Timiș care le-au prezentat reprezentantului Guvernului în Teritoriu. Riscăm ca asupra orașului de pe Bega să se declanșeze procedura de infringement.

Conform datelor prezentate de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, valorile limită ale particulelor în suspensie PM10 au fost depășite pentru un număr de 6 zile la stația TM1 situată pe Calea Șagului, 7 zile la stația TM2 situată în incinta Liceului Carmen Sylva, și 2 zile la stația TM5 situată pe Calea Aradului.

”Ținând cont și de numeroasele depășiri ale PM10 în cursul anului 2018 (31 la număr) și pentru a preveni declanșarea procedurii de infringement asupra Municipiului Timișoara, conducerea Instituției Prefectului Județul Timiș a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara încă din luna noiembrie a anului 2018 să prezinte măsurile luate pentru ca particulele în suspensie PM10 să nu depășească valorile limită admise(35 depășiri/an). Cu toate acestea, Primăria Municipiului Timișoara nu a dat curs solicitărilor venite din partea Instituției Prefectului Județul Timiș nici până la această dată.

În ceea ce privește depozitarea deșeurilor provenite din activitățile de demolări si construcții, s-a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara să comunice locațiile unde se pot depozita aceste tipuri de deșeuri pentru a evita abandonarea acestora pe domeniul public (între blocuri sau la ieșirile din oraș), creând-se astfel un aspect insalubru pentru municipiu. Nici în acest caz, Primăria Municipiului Timișoara nu a răspuns solicitării”, au declarat reprezentanții Prefecturii Timiș.

Subprefectul Daniel-Cristian Franțescu a solicitat Primăriei Municipiului Timișoara o informare cu privire la prezentarea prestatorilor de salubritate de pe domeniul public (spălarea și măturarea carosabilului, a trotuarelor, golirea coșurilor de gunoi, încărcarea și transportul depozitelor necontrolate de deșeuri abandonate pe domeniul public), precum serviciile pe care le oferă pentru curățarea și întreținerea spațiilor verzi, golirea coșurilor de gunoi din parcuri, scuaruri și locuri de joacă.

Vă reamintim că la începutul acestui an, primarul Timișoarei publica pe Facebook un material în care susținea că orașul este cel mai puțin poluat din România și că aerul este de calitate superioară.

”Da, mult hulita Timișoara, orașul în care Primarul din ultimii șase ani a refuzat orice investiție poluatoare, oricât de puțin ar fi poluat ea – inclusiv una de 150 milioane de euro-, pune presiune continuă pe poluatorii moșteniți și a modernizat radical infrastructura de mobilitate, este, la ora actuală, după măsurătorile permanente făcute de stațiile sistemului internațional de monitorizare a aerului, patronat de Organizația Mondială a Sănătății, pe primul loc la calitatea aerului între toate orașele de top ale României!”, a scrie edilul șef în 25 ianuarie.

Ei bine, măsurătorile oficiale îl contrazic. Să sperăm că nu se va ajunge la procedura de infringement, pentru că atunci postările de pe Facebook nu vor putea acoperi amenzile enorme pe care le presupune încălcarea normelor europene de mediu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.