Trei ani şi trei luni de închisoare cu executare! Aceasta este pedeapsa primită, marţi, în primă instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de fostul europarlamentar Adrian Severin. Acesta a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență.
DNA afirmă că, în perioada decembrie 2010 – martie 2011, Adrian Severin, care era atunci membru în Parlamentul European, a acceptat promisiunea a două persoane – jurnalişti britanici deghizaţi în lobbyişti – de a-i plăti românului, anual, 100.000 euro, în schimbul depunerii unor amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European. La această sumă se adăugau și 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de europarlamentar, în legislativul european.
Procurorii anticorupţie spun că Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare. Asta, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă! În vederea încasării celor 12 000 euro, Adrian Severin a emis o factură, trimisă pe e-mail uneia din cele două persoane.
Adrian Severin este acuzat şi complicitate la spălare de bani
Pentru cele de mai sus a fost condamnat acum Adrian Severin, însă acesta mai are şi alte probleme penale, într-un alt dosar: prin extinderea cercetărilor a ajuns să fie acuzat şi de complicitate la spălare de bani, în formă continuată. DNA a comunicat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Adrian Severin a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii.
„În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului”, a precizat DNA. Anchetatorii spun că plățile efectuate în acest context nu au la bază operațiuni reale, însă pentru a da o aparență de legalitate transferurilor efectuate, suspecții au convenit disimularea acestora sub forma plății unor servicii de pregătire profesională a angajaților.
Foto: https://www.facebook.com/adrian.severinmep