1.1 C
Timișoara
miercuri 22 ianuarie 2025

Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare – tradiții și obiceiuri în România

Creștinii ortodocși prăznuiesc duminică Adormirea Maicii Domnului sau Sf. Maria Mare, una dintre cele mai mari sărbători din an. De această zi, considerată în timpuri străvechi hotarul dintre vară și iarna, sunt legate multe traditii, obiceiuri și superstitii care s-au păstrat și astăzi în diverse zone ale țării.

Sfânta Maria Mare este sărbătorită de creștini în fiecare an, pe data de 15 august și reprezintă Adormirea Maicii Domnului. Sf. Maria Mare este o sărbăroare așteptată de credincioși pentru că încheie o perioadă de două săptămâni în care au ținut post, acesta fiind cunoscut sub numele de Postul Adormirii Maicii Domnului.

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, deși mărturii despre existența ei nu avem decât începând cu secolul al V-lea. De exemplu, unul dintre cele mai timpurii texte pastrate ale Liturghiei, versiunea egipteana a Liturghiei Sfantului Vasile, cuprinde urmatoarele: „Adu-Ti aminte, Doamne, de parintii nostri … mai ales totdeauna de sfanta si slavita Maria, Maica lui Dumnezeu, si pentru rugaciunile ei miluieste-ne…”

Locul de origine al sărbătorii este Ierusalim, Orasul Sfant, unde se păstrează și astazi, în apropierea Gradinii Ghetsimani, mormântul Maicii Domnului si biserica zidita pe acest mormant.

Ori de cate ori vorbim de Sfanta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului trebuie sa vestim moartea ei. Fecioara Maria si-a dat sufletul in mainile Fiului ei. A murit cu moartea noastra, pentru ca a impartasit nasterea noastra. N-a fost zamislita in chip „imaculat”, intr-un mod unic si diferit de al nostru; nu i s-a dat o natura speciala, incapabila de pacat. Din acest motiv nu a fost ferita de moarte.

Cele mai importante obiceiuri românești de Sf. Maria Mare

Ridicarea la Ceruri a Fecioarei Maria vine cu mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii din mai multe zone ale României le respectă. În dimineața zilei de 15 august, femeile trebuie să meargă la biserică pentru a împărți struguri, prune si faguri de miere. De asemenea, acestea trebuie să meragă la cimitir pentru a tămâia mormintele rudelor, potrivit crestinortodox.ro.

Fetele care își doreau să se mărite și să atragă pețitori erau nevoie să poarte mereu cu ele o plantă numită „năvalnic”.

Tinerele care nu sunt măritate culg flori din grădină și le pun la icoane, pentru a-și proteja de necazuri și boli familia. Totodată, femeile care sunt insărcinate se roagă de Sfânta Maria Mare pentru a avea o sarcină ușoară și pentru a naște copii sănătoși.

In ziua de Sfanta Marie, ciobanii își coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul calduros este pe sfârșite.

Printre superstitiile legate de Sfanta Maria Mare se regăsesc și cele legate de foc. In multe sate românești nu se aprinde focul cu două zile înainte de aceasta sărbatoare. Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se imbolnaveasca, să le ia foc acareturile și să ia boli care pocesc pentru cei ce manancă gătit la foc în aceste zile.

Ce reprezintă pentru ortodocși Sf. Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului

De Sf. Maria Mare aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, în jur de 1,8 milioane de persoane sunt femei. Dintre femeile care își serbează sâmbătă onomastica – aproximativ 1.400.000 se numesc Maria, aproximativ 270.000, Mariana, și în jur de 51.000 poartă numele de Marinela.

Multe voci susțin că nu este bine ca în această zi să se facă urări, pentru că este ziua în care Fecioara Maria a trecut în neființă. Totuși, reprezentanții Bisericii susțin că nu este greșit să urezi “La mulți ani” în oricare dintre cele două zile. Și asta pentru că de fapt, Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață. De aceea nu este o sărbătoare tristă.

Tot în această zi este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională.
Sursa: observatornews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Elevele unui liceu de prestigiu, hărțuite online mai bine de un an! Agresorul nu se mai duce la școală

Un scandal a avut loc recent la Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Un tânăr de 17 ani a folosit un soft AI pentru...

Nou laborator de robotică la Facultatea de Matematică și Informatică

La UVT a fost inaugurat noul Laborator de Robotică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, un spațiu educațional care oferă noi oportunități de...

Citește și :