România intră oficial în Schengen! Țara noastră, alături de Bulgaria, aderează la Schengen cu granțele terestre începând din ianuarie 2025. Aderarea înseamnă pentru români liberă circulație în vămi, sfârșitul cozilor interminabile de la Punctele de Trecere a Frontierei, adică drum mai ușor pentru românii care pleacă și vin din străinătate și mai ales liberă circulație pentru toți șoferii de camion care transportă mărfuri în străinătate!
„Aderarea la spațiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne ale statelor membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă unde controalele se desfășoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migrație, azil, precum și măsuri referitoare la cooperarea polițienească, judiciară sau vamală. Pentru cetățeni, efectul este cel al călătoriilor în interiorul țării, fără a fi supuși controalelor la frontieră”, potrivit Schengen România, site-ul Ministerului Afacerilor Interne.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a salutat reușita aderării la Schengen pe contul său social de X „Pe deplin în Schengen, acolo unde este locul vostru”, a scris Ursula von der Leyen.
Președintele României, Klaus Iohannis a dat declarații cu privire la aderarea României la Schengen. „România este și va rămâne o țară proeuropeană. Totuși, în ultima vreme am văzut încercări grave de a minimaliza importanța Uniunii Europene. Mai mult, s-au făcut auzite voci care contestă beneficiile apartenenței noastre la spațiul european. Cetățenii au nemulțumiri și sunt îndreptățiți să ceară mereu mai mult și mai bine de la clasa politică din țara noastră, dar cei care dau vina pe Uniunea Europeană pentru aceste nemulțumiri nu ne vor binele”, este de părere președintele Iohannis.
Despre aderarea la Schengen a vorbit și Prim-Ministrul României, Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă despre avantajele aderării la spațiul liberei circulații la granițe.
„Este o victorie a muncii în echipă, pentru binele României, pentru că la acest moment au contribuit lideri de opinie din ţară şi din străinătate, personalităţi publice, oameni obişnuiţi, alături de miniştri, diplomaţi, europarlamentari şi tehnicieni din zeci de instituţii.
Pentru companiile româneşti care fac afaceri cu parteneri din statele europene, eliminarea controalelor la frontiere va facilita comerţul şi va reduce costurile logistice. Asta înseamnă că mărfurile româneşti vor deveni mai competitive, ceea ce va stimula economia şi va crea noi oportunităţi de afaceri şi locuri de muncă”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Prim ministrul a dat un anunț oficial pe platforma X, scris în limba engleză.
Cu toate acestea, controalele la frontiere încă vor fi desfășurate pentru cel puțin jumătate de an, în urma semnării unei declarații comune de către România, Bulgaria, Austria și Ungaria. Măsurile impuse au ca scop prevenirea migrației ilegale, dar și securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Cu toate acestea, putem să spunem că România și Bulagria „au primit OK”-ul pentru a adera oficial pe cale terestră la spațiul Schengen, după 13 ani în care aderarea a fost refuzată de U.E. Motivele au fost diverse. Olanda a avut îngrijorări cu privire la copupția de la noi din țară, iar pe fondul fenomenului migrației din Orientul Mijlociu, fenomen care va lua amploare odată cu ridicarea restricțiilor de la granițe.
România și Bulgaria au fost supuse Mecanismului de Cooperare și Verificare, măsură de evaluare impusă de Bruxelles pentru a analiza progresul sistemului judiciar, dar și cel administrativ.
După 16 ani de analiză, Uniunea Europeană a a finalizat monitorizarea prin Mecanismul de Cooperare și Verificare, iar membrii Executivului au ajuns la concluzia că România a trecut testul, având reforme total schimbate față de cum arătau lucrurile în țara noastră în anul aderării la U.E.
În 31 martie 2024, România a intrat în spațiul Schengen Aerian și Maritim și înceând din ianuarie 2025, libera circulație va fi și la frontieră!
Surse: https://www.dw.com , https://www.digi24.ro/stiri,https://romania.europalibera.org
Foto: Europa Liberă