5.1 C
Timișoara
marți 26 noiembrie 2024

Actrița Ileana Stana Ionescu a încetat din viață la vârsta de aproape 88 de ani.

A debutat pe scenă în 1955, la 19 ani, și a jucat până în 2018, la 82 de ani – așadar, o carieră de 63 de ani dedicată teatrului și cinematografiei.

Născută la 14 septembrie 1936, în oraşul Brad, județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu s-a stins duminică, 30 iunie, pe patul unul spital bucureștean. Avea 87 de ani și 9 luni. De mai multă vreme, ea se lupta cu o grea suferință. Suferise două accidente vascular-cerebrale (AVC-uri) și își pierduse memoria.

Cu origini italiene din partea mamei, Ileana Stana Ionescu a jucat sute de roluri pe scenele de teatru, zeci de roluri în filme şi producţii TV, nenumărate personaje interpretate magistral pentru Teatrul Naţional Radiofonic.

Va fi depusă la capela Cimitirului Bellu Catolic

Pagina de Facebook „Actori români – Valorile României nu mor” a dat vestea cea rea: „Cu durere în suflet, anunțăm trecerea la cele veșnice a actriței Ileana Stana Ionescu. Dumnezeu s-o odihnească în pace și lumină veșnică!”.

Teatrul Național București a dat detalii pe pagina sa de Facebook: „Teatrul Național «I. L.Caragiale» din București anunță cu tristețe că astăzi, 30 iunie, actrița Ileana Stana Ionescu a plecat într-o lume mai bună. Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic. Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță în l955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în «Școala femeilor» de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național «I.L.Caragiale», pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – «Gaiţele» de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977); Hecuba – «Troienele»; Doica – «Medeea» de Seneca în «Trilogia antică», regia Andrei Şerban (1990); Stăvăroaia – «Iolul şi Ion Anapoda» de G. M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006); Soacra – «Micul infern» de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013). Dumnezeu s-o odihnească, condoleanțe familiei!”.

Cântărețul Paul Surugiu, zis Fuego, a scris pe Facebook, la scurt timp după ce afla vestea morții actriței: „Cortina se trage azi peste încă un nume emblematic al teatrului românesc, ILEANA STANA IONESCU! Am iubit-o, am văzut-o în numeroase roluri la teatru, a fost o inspirație și sunt onorat că am avut-o aproape în multe din emisiunile mele peste ani, inclusiv la TVR 2, în 2018, când, la cei 82 de ani ai săi, își anunța retragerea”.

La începutul lunii iunie 2024, în spațiul public s-a aflat că Ileana Stana Ionescu era internată în spital de o săptămână. Soțul ei, Andrei Ionescu, în vârstă de 97 de ani, a oferit atunci detalii despre starea de sănătate a actriței, spunând că aceasta era slăbită, dar că urma să fie externată rapid.

Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu – o „căsnicie civilă” de peste 6 decenii

Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au format o familie vreme de peste șase decenii, fără a fi făcut vreodată nuntă, ci doar cununia civilă.

Cu ceva timp în urmă, Andrei Ionescu a povestit pentru Ego.ro: „Noi ne-am înțeles bine și pentru că suntem diferiți în anumite privințe. Între noi este o diferență de 9 ani. Eu sunt foarte calm și nu pun problemele la suflet, le iau în râs. Ileana este mai vulcanică și vorbește foarte repede. La sfârșit, după ce tot povestește, o întreb ce a vrut să spună. Între noi nu au fost accese de gelozie, chiar și când aveam alt partener de scenă. Am jucat și împreună, a fost chimie între noi și pe scenă. În turnee, ea aduna cărți de bucate, iar și eu și fiul nostru trebuia să gustăm ce prepara. Îi spuneam Ilenei: «Este foarte bună, dar să nu mai faci!». Noi am avut mereu pat comun, dormitor comun, acesta este secretul. Dacă nu dormi împreună, te înstrăinezi, căci nu mai povestești înainte de culcare”.

Ileana Stana Ionescu şi Andrei Ionescu au un fiu, Andrei Manuel, de profesie medic, şi un nepot, Alexandru Luca, dar aceltia trăiesc în SUA.

Andrei Ionescu și Ileana Stana Ionescu

A vrut să fie ziaristă, dar din întâmplare a ajuns actriță, la Reșița. Acolo și-a cunoscut și soțul, pe prima ei scenă

Ileana Stana Ionescu a copilărit la Drobeta Turnu Severin, iar după terminarea liceului a plecat la Reşiţa – unde locuia unchiul ei –, pentru a-şi căuta de lucru. I-ar fi plăcut să devină ziarist, a dat examen la facultate, dar din cauză că avea rude în străinătate nu i-a fost admis dosarul.

Prin intermediul unchiului, mare iubitor de teatru, a ajuns să cunoască actori de la Teatrul de Stat din Reşiţa, iar şansa a fost de partea ei. În 1955, exact când se juca ”Şcoala femeilor” de Molière, interpreta rolului Agnes s-a mutat la alt teatru. Regizorul a remarcat-o pe foarte tânăra – pe atunci – Ileana, aceasta a dat probă şi a rămas în teatru. Avea 19 ani, iar Agnes a devenit primul ei rol.

În ”Şcoala femeilor”, actorul Andrei Ionescu juca rolul amorezului. Practic, acolo s-au cunoscut şi la scurt timp s-au căsătorit.

Actriţa a mărturisit în 2015, într-un interviu acordat agenției Agerpres„Primii paşi în teatru au fost datorită fratelui tatălui meu, care era în Reşiţa, unde m-am dus eu să-mi câştig existenţa după eşecul cu ziaristica. Fiind iubitor de teatru, avea multe cunoştinţe acolo. Un actor bătrân, care juca în «Şcoala femeilor», m-a ochit şi a zis că poate aş vrea să încerc să joc rolul Agnes. Şi eu, în inconştienţa absolută a vârstei şi în necunoştinţă totală a profesiei, nu ştiam ce înseamnă de fapt un actor. Am început să mă pregătesc şi am intrat în Agnes. Şi mi-am făcut datoria în mod convenabil, de vreme ce am reuşit să rămân în teatru mai departe. Tot cu această ocazie, în «Şcoala femeilor» l-am cunoscut pe soţul meu şi am rămas împreună până azi, când împlinim 57 de ani de mariaj. A fost o etapă foarte bogată, am jucat primul meu rol în travesti în «Înşir-te mărgărite»”.

Ileana Stana Ionescu și-a urmat soţul, actorul Andrei Ionescu, când acesta a plecat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în 1959.

Ileana Stana Ionescu în tinerețe

Radu Beligan a văzut-o la Piatra Neamț și a chemat-o la Naționalul bucureștean. La debut, partener de scenă i-a fost Florin Piersic

La un moment dat, a fost văzută de Radu Beligan jucând pe scena din Piatra Neamţ. Acesta i-a propus să vină în Bucureşti, să dea concurs la Teatrul Naţional. A dat concurs şi l-a luat, iar din 1965 a început să joace pe cea mai importantă scenă din România.

Ileana Stana Ionescu: „Am fost foarte îndoită şi am avut emoţii foarte puternice pentru că mă gândeam: ce să caut eu la Teatrul Naţional, între toate personalităţile alea? Eu nu făcusem şcoala de teatru, nu mă simţeam chiar bine armată pe toate direcţiile, dar uite că am câştigat concursul cu rolul din «Orfeu în infern», un rol pe care l-am iubit şi-l voi iubi câte zile voi avea, pentru că Tennesee Williams m-a cucerit întotdeauna”.

La debutul pe scena Teatrului Național București, partener i-a fost Florin Piersic. Actrița își amintește: „Piersic a însemnat foarte mult pentru mine, fiindcă rolul cu care am debutat în Teatrul Naţional a fost în «Idiotul». Şi maestrul Finţi, care era regizor, era foarte riguros, foarte dur, iar eu eram uşor speriată. Or, Florin a injectat în mine atâta energie, atâta credinţă şi atâta forţă, încât m-a ajutat să zbor deasupra tuturor acestor inconveniente. Şi uite, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt atâţia ani de când sunt acolo, şi cu toate că sunt pensionară acum, continui să colaborez cu Teatrul Naţional şi am avut foarte multe satisfacţii”.

De-a lungul anilor, Ileana Stana Ionescu s-a remarcat prin roluri ca:

  • Ana Petrovna în „Maşinăria Cehov”
  • Chiriachiţa şi Lena în „Titanic Vals”
  • Fraulein şi Zoia în „Gaiţele”.

De asemenea, a avut roluri importante în filmele: „Păcală”, „Tufă de Veneţia”, „Dumbrava minunată”, „Şantaj”, „Secretul lui Bachus”.

În ultima parte a carierei sale artistice, a jucat şi în seriale precum „Fetele marinarului” şi „Las Fierbinţi”.

Sursa: https://ziaristii.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie

Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov,...

Istoria nu se va repeta la 35 de ani!

A început delirul media! De ce? Abonamentul marilor trusturi de presă la banii publici se va încheia! Ceea ce se întâmplă zilele acestea, atacul vehement...

Noi proiecte derulate de CCIAT

Citește și :