1.1 C
Timișoara
joi 19 decembrie 2024

Activitate bogată și în pandemie

CCIA Timiș în 2020 –

Evenimente, activități, proiecte
Evenimente de imagine de mare anvergură / partea întâi

4 decembrie – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat cea de-a 27-a ediție a Galei Excelenței în Afaceri – Topul Firmelor din Județul Timiș pentru anul 2019, organizat într-un format „altfel”, adecvat actualului context pandemic.
Evenimentul a stat sub semnul unei triple aniversări – 170 de ani de la înființare prin Patenta Imperială a lui Franz Josef I al Austriei, 30 de ani de la reluarea activității ca prima cameră de comerț teritorială din România postrevoluționară și 15 ani de la darea în folosință a Centrului Regional de Afaceri Timișoara.

Realizat pe baza unei metodologii unice și unitare la nivel național, clasamentul pentru anul 2019 a reunit 10.974 firme care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, dintr-un număr de 32.297 care au depus bilanţul contabil pentru exerciţiul financiar trecut. Dintre acestea, au fost evidenţiate 1.826 firme care au reuşit să se claseze pe locurile I, II şi III, structurate pe 7 domenii de activitate, grupe şi clase de mărime. Totodată, 190 firme care s-au clasat pe unul din primele trei locuri în Top, în ultimii nouă ani, au fost distinse cu Trofeul de Excelenţă. Aceste firme realizează 69% din cifra totală de afaceri a județului Timiș şi 54,5% din totalul numărului de salariaţi.
A devenit o tradiție pentru CCIA Timiș să acorde premii și distincții speciale pentru realizări de excepție în diferite domenii de activitate.
Aflat la prima ediție, TROFEUL DE EXCELENȚĂ „NUNC OPERA OMNIA” a fost acordat unei personalități marcante a vieții medicale, primul român ales în Comitetul Director al Societății Europene de Cardiologie: prof.univ.dr.Dan GAIȚĂ. În baza parteneriatului tradițional cu administrația publică locală în domeniul promovării sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate, Trofeul a fost înmânat de Dominic FRITZ, Primarul Municipiului Timișoara.

Pentru a 5-a oară consecutiv, CCIA Timiș a acordat TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU RESPONSABILITATE SOCIALĂ ÎN COMUNITATE Clinicilor MEDICI’S Timișoara, pentru implicarea constantă în campanii sociale și umanitare de mare anvergură, finalizate cu atragerea de importante fonduri, cu efecte ample în comunitate. Trofeul a fost înmânat dlui Dr. Adrian BĂDESCU, fondator al Clinicilor Medici’s, de către Rectorul Universității de Vest Timișoara, prof.univ.dr. Marilen PIRTEA.

TROFEUL DE EXCELENȚĂ “INVEST IN TIMIȘ” a fost acordat anul acesta unor companii cu capital străin, în semn de apreciere pentru cel mai mare număr de angajați și pentru promovarea intraprenoriatului și a unei puternice culturi corporatiste: PROFI ROM FOOD – lanțul de supermarketuri și magazine de proximitate cu cea mai mare extindere geografică și cei mai mulți angajați; ZOPPAS INDUSTRIES ROMANIA – una dintre cele mai mari investiţii realizate de firmele italiene în județul Timiș; KROMBERG& SCHUBERT ROMANIA – parte a unui concern internaţional leader în furnizarea de sisteme de cablaje electrice pentru industria automotive. Distincțiile au fost înmânate de Alin NICA – Președintele Consiliului Județean Timiș, Niccolò MASO – Consul Onorific al Italiei la Timișoara și Georg BARDEAU – Consul Onorific al Republicii Austria la Timișoara.
CCIA Timiș este unul dintre cei mai activi solicitanți eligibili și beneficiari ai Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Printre rezultatele notabile obținute în cadrul celor patru proiecte derulate în prezent de CCIAT în cadrul acestui program este înființarea a 59 de start-up-uri. Patru dintre acestea, care au reușit să își înceapă activitatea economică și să obțină venituri conform obiectivelor asumate în planurile de afaceri, au fost distinse cu DIPLOMA DE MERIT PENTRU O POVESTE DE SUCCES: Mindfulness Therapy, Anastasia Internațional, Camera Pictures și LowByte Software. Premiile au fost înmânate de Octavian Culda, Director al Departamentului de Pograme de Dezvoltare, Finanțare și Consultanță al CCIAT și Daiana Buzatu, manager de proiect.
Ceremonia de premiere a Topului Firmelor din Județul Timiș a fost deschisă de Florica CHIRITĂ, Președintele Executiv al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.

Au rostit mesaje de salut: Liliana ONEȚ – Prefectul Județului Timiș, Alin NICA – Președintele Consiliului Judeţean Timiş și Dominic FRITZ – Primarul Municipiului Timișoara. Totodată, Mihai DARABAN, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a acceptat invitația de a transmite laureaților un mesaj video.

Gala Excelenței în Afaceri a fost și o ocazie de a descoperi un univers artistic inedit.

Talentul a fost prezent de-a lungul întregii seri în cel mai frumos mod de a exprima viaţa: muzica și dansul. Ceremonia de premiere a fost deschisă de artiști lirici ai Operei Naționale Române Timișoara. Un inedit moment de balet a fost oferit de Maria-Lorena SITARIU, care la doar 11 ani are un palmares impresionant de premii internaționale. Închiderea Galei a fost marcată de un tablou simbolic, cel al păsării Phoenix care renaşte din propria cenuşă, în interpretarea dansatorilor Clubului de Dans Magnum Team, în coregrafia lui Raul Avram.
Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a CCIA Timiș și pe a principalelor platforme on-line și pagini de Facebook ale publicațiilor partenere.

Inaugurarea noii imagini de marcă a Centrului Regional de Afaceri
16 iulie – CCIA Timiș a organizat un eveniment de anvergură care a marcat inaugurarea noului „look” al Centrului Regional de Afaceri.
Clădire emblematică a CCIA Timiș și a comunității de afaceri pe piața organizatorilor de evenimente din vestul țării, CRAFT este locul de desfășurare a numeroase evenimente de anvergură – târguri, expoziții, congrese, seminarii, întâlniri de afaceri, dar și concerte, gale și evenimente private. După finalizarea proiectului de reabilitare, CRAFT a căpătat un aspect elegant, putându-se transforma în scena ideală pentru orice decor, cu dotări moderne și o echipă de profesioniști dedicați.
În mesajul său, Președintele Eexecutiv al CCIAT, Florica CHIRIȚĂ, a vorbit despre premierele Camerei, care este prima la nivel de țară, a continuat cu date despre mersul economiei județului ce a avut doar un recul minim în perioada de stagnare din această primăvară. Chiar dacă reducerea activității în lunile din urmă a fost vizibilă, reabilitarea CRAFT a reprezentat o investiție necesară. „Aș vrea ca pentru noi evenimentul de astăzi să reprezinte momentul „zero” al relansării economiei timișene. Principalul motiv pentru care suntem azi aici este să arătăm că economia timișeană funcționează! În această perioadă, economia timișeană nu s-a oprit, ci doar a încetinit! (….) Astăzi avem plăcerea să vă prezentăm un Centru de Afaceri modernizat, de înaltă clasă, pregătit să găzduiască orice fel de evenimente. Costurile au fost mari, dar mediul de afaceri merită cu prisosință această investiție! Criza va trece, dar depinde de noi ca afacerile să rămână în viață. Știm că nu este ușor! Cu speranță și credință, ne angajăm că vom face tot ce ne stă în putință pentru ca acest lucru să se întâmple, acționând solidar și concertat”, a spus Președintele Executiv al CCIAT.

La eveniment au fost prezenți oficiali ai administrației publice locale, directori de servicii deconcentrate din teritoriu, membrii Colegiului de Conducere a CCIAT, mass media. Au adresat mesaje Prefectul Județului Timiș, Liliana ONEȚ, Marilen PIRTEA, Deputat de Timiș, Primarul Municipiului Timişoara, Nicolae ROBU, Andrei LUCACI, Administrator Public al Consiliului Judeţean Timiş și Comisar șef Petru RUMEGA, Șef Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Județean Timiş.
***

Program de informare a firmelor cu privire la legislația din diferite domenii de activitate: 4 acțiuni, 170 participanți.
25 februarie – Sesiunile anuale de informare au debutat cu seminarul de instruire a angajatorilor privind modul de aplicare a noilor acte normative din legislația muncii, organizat în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş. Au fost abordate teme precum: Prevederile OUG nr. 114/2018 privind salariul minim în construcții;
Modificarea Legii nr. 52/2011 privind unele activități cu caracter ocazional desfășurate de către zilieri; O.G. nr. 25/2014 privind detașarea și încadrarea străinilor pe teritoriul României; Legea nr. 53/2003, republicată; Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitaţii de telemuncă; Legea nr.16/2017 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale; Legea nr. 319/2006 a securităţii şi sănătăţii în muncă.
Seminarul a fost susținut de specialiști ai ITM Timiș. Cei peste 90 de participanți au pus întrebări pe spețe concrete ce au devenit studii de caz.

4 martie – În colaborare cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș și Agenția pentru Protecția Mediului Timiș, a fost organizat un seminar de informare și instruire a agenților economici asupra reglementărilor din domeniul protecției mediului, cu tema:
„Obligațiile legale ale agenților economici în domeniul protecției mediului. Gestionarea deșeurilor conform prevederilor legii nr. 211/2011”.

22 iulie – Membri ai CCIA Timiș au participat la webinar-ul „Managementul performanței în perioada de criză”, organizat de CCIA Arad și Institutul Kaizen România. Tematica evenimentului a fost una deosebit de actuală, în contextul crizei COVID-19, şi a făcut referire la aplicarea metodelor și tehnicilor KAIZEN, ca instrumente prin care acestea ar putea transforma provocările întampinate în aceasta perioada, în oportunități de succes, cu efect direct în creșterea capacității de producţie, a productivităţii și în eficientizarea fluxurilor informaţionale, respectiv a logisticii de aprovizionare şi livrare.

29 septembrie – Instituția Prefectului Județul Timiș și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Risipei Alimentare, printr-un eveniment de informare și conștientizare a onsumatorilor locali asupra efectelor majore, emnificative și pe termen lung, ale risipei alimentare. Scopul evenimentului a fost acela de a încuraja derularea de acțiuni de prevenire și diminuare a risipei de alimente și de încurajare a donării produselor cu termen de expirare apropiat unităților care au nevoie de susținere.

Au participat serviciile publice deconcentrate din teritoriu a căror implicare poate să sprijine scopul campaniei – Agenția pentru Protecția Mediului, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Timiș, Direcția de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș. Din partea comunității de afaceri au fost prezente 15 companii – procesatori de alimente, hipermarketuri și unități de alimentație publică. Au avut loc dezbateri cu luări de cuvânt, întrebări și răspunsuri concrete despre problema risipei de alimente.
Ca un rezultat concret, la inițiativa și propunerea companiilor participante, CCIAT și administrația publică locală vor sprijini înființarea în județul Timiș a unei Bănci de Alimente.
Acțiunea s-a înscris într-o mai amplă campanie a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, destinată creșterii gradului de conștientizare a cetățenilor asupra gravității dimensiunilor pe care le capătă fenomenul risipei alimentare, ca provocare majoră a societății moderne.

12 noiembrie – CCIA Timiș, Centrul Național pentru Producție și Consum Durabile și Universitatea de Vest Timișoara au participat la webinarul „Cum poate sprijini educația vocațională tranziția către economia circulară” din cadrul Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale VET 2020. Au fost promovate cursuri VET dezvoltate în cadrul parteneriatelor strategice ale proiectelor Erasmus+ și alte proiecte care vizează dezvoltarea de noi conținuturi de formare relevante pentru tranziția circulară și a oportunităților de a aplica în proiecte practice / situații reale la locul de muncă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :