1.1 C
Timișoara
marți 24 decembrie 2024

Acord de parteneriat transfrontalier româno-maghiar

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a participat miercuri, 26 iunie a.c., la un eveniment transfrontalier de anvergură ocazionat de semnarea Acordului de Cooperare între patru camere de comerț şi industrie din Ungaria (Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg şi Békés) şi patru camere de comerț şi industrie din România (Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare).


Întâlnirea a avut loc la Debrecen, la sediul Camerei de Comerț şi Industrie al județului Hajdú-Bihar, în prezența reprezentanților camerelor de comerț semnatare, a Președintelui Camerei de Comerț și Industrie a Ungariei, a oficialilor administrației publice la nivel regional și național din Ungaria și ai mass media.
CCIA Timiș a fost reprezentată de dl. Emil MATEESCU, consilier al Președintelui CCIAT. În intervenția sa, dl. Mateescu a prezentat activitatea CCIAT, cu accent pe relațiile de colaborare tradiționale cu entități din Ungaria și pe oportunitățile de afaceri și investiții dintre cele două țări.
La eveniment a fost prezent şi dr. János Lázár, însărcinat guvernamental şi parlamentar al județului Csongrád, care a prezentat oportunitățile de cooperare și dezvoltare a infrastructurii în regiunea transfrontalieră.

„În relațiile dintre Ungaria şi România, cele două ţări sunt interdependente, iar cea mai importantă sarcină a următorilor zece ani va fi creșterea competitivității, astfel încât România şi Ungaria să facă parte din nivelul mediu economic al Uniunii Europene”, a subliniat oficialul maghiar.

Dr. László Parragh, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, a subliniat că România este al doilea partener important al Ungariei, după Germania. „Pe lângă aportul important de capital (Mol, OTP, Richter), suntem prezenți în țara vecină şi în industria alimentară, în agricultură, la gestionarea deșeurilor, în turism şi la fabricarea materialelor de construcții. În ceea ce privește învățământul profesional dual, acesta se bucură de susținere politică și financiară din partea guvernului maghiar, iar camerele de comerț vor avea un rol important în asigurarea forței de muncă calificată“, a adăugat acesta.

Pe baza acordului încheiat, părțile vor colabora în următoarele domenii: sprijinirea relațiilor de afaceri dintre companiile maghiare și cele române pe sectoare de interes (ex. Industrie alimentară, IT&C etc.); organizarea de forumuri de afaceri și prezentări de firmă; explorarea și promovarea oportunităților pentru crearea de firme mixte și proiecte de investiții pe terțe piețe; identificarea de proiecte europene, transfrontaliere sau inter-regionale de interes comun; schimburi de experiență și bune practici în domeniul educației și a învățământului profesional în sistem dual; proiecte de mobilitate a forței de muncă; elaborarea de proiecte comune de dezvoltare și promovare a turismului; proiecte de dezvoltare a infrastructurii transfrontaliere. La realizarea obiectivelor propuse, vor fi implicate universitățile, institutele de cercetare și administrațiile publice județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 30 de ani din Timiș s-a aruncat de pe un pod

Un bărbat de 30 de ani s-a sinucis în această seară. S-a întâmplat în jurul orei 19:43. Acesta s-a aruncat de pe un podul...

Ninsori abundente și vânt puternic de Crăciun în Timiș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza vremii pentru intervalul cuprins între 23 decembrie ora 20.00 până în 25 decembrie ora 10.00, atât...

Citește și :