Octombrie este luna cunoscută în popor sub numele de Brumărel. Încep brumele, adică și după această dată se încheie ciclul vegetal al plantelor, dar este şi deadline-ul culegerii strugurilor. După ce a căzut bruma, așadar, trebuie, neapărat, să culegem via, dacă nu am făcut-o deja.
Pe de altă parte, începutul lui Brumărel marchează și o sărbătoare care trebuie neapărat să fie ținută de către femei, și aceasta pentru a feri casa de primejdie. Este Acoperământul Maicii Domnului, simbol al protecției împotriva relelor lumii. Se spune (și aceasta în Viețile Sfinților, chiar) că atunci când se abat nenorociri asupra oamenilor, „Fecioara Maria ne dă acoperământul său spre apărare, ca din toate primejdiile să ne scape pe noi din foamete, de ciumă și de cutremur, să ne apere de războaie și de rane, să ne acopere și să ne păzească pe noi sub acoperământul său nevătămați.”
Se crede că Sfântul Procoavă, celebrat la 1 octombrie, acoperă pământul cu un strat de zăpadă, pentru a-l feri de îngheț, de năpastă, de rele. Prin translație de semnificație, femeile țin sărbătoarea pentru a avea părul frumos, „acoperământul capului”, adică, și pentru a fi ajutate să se mărite.
Acoperământul este și semn distinctiv pentru trecerea de la un statut social la altul, din cel de fată (nemăritată) la cel de nevastă. Bătrânele, de altfel, le ceartă pe fetele ce nu se mărită: umblă cu părul în vânt (adică despletite, neacoperite). La hora satului de odinioară, femeile tinere, abia măritate, adică, erau ușor de recunoscut, pentru că una-două își aranjau basmaua, cârpa, nefiind obișnuite cu ea, dar se și făleau, deopotrivă, căci aveau acoperământ, dispuneau, cu alte cuvinte, de statut social fiind, așa cum se spune în Banat, în rândul lumii.
Pe femeile cu acoperământ (protejate, adică, de statutul social), nu le latră câinii satului, nu mai sunt nici privite rău, dar nici vorbite de gura satului.
Acoperământul, așadar, este absolut necesar din punct de vedere social, și reprezintă normalitatea, într-o viață cu bune și cu rele. De aceea, a ține sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului înseamnă a respecta grija ce se poartă pentru a nu simți răceala acestei Lumi, și pentru fi feriți de „înec, de foc, de cumpănă, de năpastă, de ducă-se pe pustii, de Ucigă-l Toaca și de vrăjmașul cel rău”. (GRP)