Se știe deja că Ministerul Afacerilor Interne a publicat, la începutul săptămânii, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care desfiinţează Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) şi înfiinţează o nouă structură, Unitatea de Protecţie Internă (UPI). Ce nu s-a băgat de seamă prea bine este că ”proiectul prevede, printre altele, la articolul 13, că UPI va putea culege infprmații fără mandat de interceptări de la judecător”atrafge atenția APADOR-CH.
Potrivit flux 24.ro, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a solicitat, miercuri, Ministerului Afacerilor Interne să modifice ordonanţa de înfiinţare a Unităţii de Protecţie Internă (UPI), astfel încât noua structură să poată efectua intreceptări numai cu mandat de la judecător.
„Modificarea proiectului de ordonanţă de urgenţă în acest sens este necesară deoarece, în forma propusă de MAI, UPI ar urma să deruleze acest tip de activităţi în baza Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, lege veche de 25 de ani şi care nu a cunoscut modificări de substanţă în această perioadă. Astfel, măsurile de supraveghere efectuate de UPI ar trebui să aibă doar autorizarea unui procuror”, precizează APADOR-CH.
Asociaţia aminteşte că actualul Cod de procedură penală, intrat în vigoare în 2014, stipulează că măsurile de culegere de informaţii/supraveghere a persoanei care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului nu pot fi dispuse de către procuror, ci numai de către judecător, care este magistrat independent.
Ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, a declarat că ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Unităţii de Protecţie Internă va fi discutată în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
Surse: flux24.ro