Boutros Boutros-Ghali, un nume de referinţă pe plan internaţional, fost ministru de Externe al Egiptului, secretar general ONU şi secretar general al Organizaţiei Francofoniei, s-a stins din viaţă, marţi, la vârsta de 93 de ani. Decesul a fost anunţat în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Timp de 14 ani, cât a exercitat funcția de ministru de Externe al Egiptului, a jucat un rol-cheie în semnarea acordurilor de pace egipteano-israeliene de la Camp David (1978) și a tratatului de pace din 1979.
A fost primul reprezentant african desemnat la conducerea Organizației Națiunilor Unite. Cât timp a fost la conducerea ONU, în perioada 1992-1996, pe plan mondial au avut loc evenimente precum genocidul din Rwanda, războiul civil din Angola și războaiele din fosta Iugoslavie, ceea ce a făcut ca şefia sa să facă obiectul unor controverse. Și-a încheiat mandatul la ONU la sfârşitul lui 1996, după ce SUA și-au utilizat dreptul de veto la renominalizarea lui Boutros-Ghali pentru al doilea mandat, precizează Agerpres.
În noiembrie 1997, Boutros Boutros-Ghali a fost numit secretar general al Organizației Internaționale a Francofoniei, până în 2002.
Boutros-Boutros Ghali a fost distins cu numeroase titluri, ordine și medalii conferite de peste 25 de țări, a ținut prelegeri de drept internațional și de relații internaționale despre Orientul Apropiat și drepturile omului la universități din Africa, Asia, Europa, America Latină și America de Nord şi a publicat numeroase tratate de relații internaționale.