„Tip soluţie: Respinge cererea
Soluţia pe scurt: Respinge că neîntemeiate excepţiile tardivităţii şi inadmisibilităţii. Respinge excepţia de nelegalitate a licenţelor operatorilor concesionări că inadmisibilă. Respinge acţiunea că neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâţilor. Obligă reclamantele la plata către pârâtă E. Distribuţie Transilvania Nord a sumei de 35.000 lei, cheltuieli de judecată, cu aplicarea prevederilor art. 451 alin. 2 C.p.c. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a caii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti”.
Această este soluţia dată de Curtea de Apel Bucureşti în procesul prin care două firme din grupul RCS&RDS au dat în judecată mai multe instituţii ale statului, inclusiv Guvernul, pentru că i s-a refuzat dreptul de a crea o reţea paralelă de distribuţie a energiei electrice. Decizia instanţei a fost luată la dată de 19 aprilie. Procesul a fost intentat în primăvară anului 2016, scrie economica.net.
Cele două firme deţinute de RCS&RDS au cerut, în contencios administrativ, anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014 privind aprobarea condiţiilor generale asociate licenţelor pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice.
Ordinul ANRE contestat de RCS&RDS prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei în diferite regiuni ale ţării, cum ar fi sucursalele Enel şi Electrică, au dreptul să refuze că alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuţie a energiei electrice prin reţele de distribuţie proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.
Grupul telecom a dat în judecată statul după ce ANRE a refuzat să îi elibereze licenţele de distribuţie, motivând că nu îndeplineşte condiţiile legale.
RCS&RDS, care s-a extins agresiv pe segmental de furnizare a energiei electrice a anunţat încă din 2015 că are în plan implementarea a două distribuţii de energie electrică, în Oradea şi Timişoara. Compania a spus că poate veni cu tarife de distribuţie mai mici cu până la 35% faţă de distribuitorii tradiţionali, ceea ce ar conduce la facturi mai mici pentru clienţii finali.
Sursa: economica.net