-3.9 C
Timișoara
miercuri 15 ianuarie 2025

IPP pune tunurile pe AEP: controlul finanțării partidelor este inexistent!

Institutul pentru Politici Publice – IPP cere revocarea din funcție a conducerii Autorității Electorale Permanente pentru „grave disfuncționalități” legate de controlul finanțării partidelor!

Finanțarea partidelor și campaniilor revine în atenție la începutul lui 2016 printr-o Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de finanțare a activității partidelor politice și a campaniilor electorale, elaborată de Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt 80 de pagini de reglementări suplimentare privind sancțiuni, interdicții, plafoane pentru venituri și cheltuieli, formule de alocare a subvenției!

AEP „omite esențialul: controlul finanțării partidelor este inexistent în România, susţine IPP, în condițiile în care ultimele alegeri locale și parlamentare au lăsat partidele mari (PSD, PNL, PDL) cu datorii de peste 54 de milioane de lei și cu un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar instituția însărcinată cu verificarea acestora raportează pe linie că nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare”.

IPP precizează că, printr-o modificare adusă anul trecut la legea finanțării partidelor, „România a brevetat practic un mecanism de suplimentare a veniturilor partidelor prin împrumuturi, în țara în care împrumutatul de la mătuși, soacre, șoferi, secretare etc. Este cel mai frecvent pretext folosit pentru a masca transferuri financiare corupte sau mită. Practic, această modificare dă libertatea partidelor ca, după ce primesc donații până la limita permisă de lege, să se „împrumute” de la persoane fizice sau juridice (eventual aceleași!) cu încă pe atât, dublându-și astfel veniturile”.

IPP constată că, din 2012 încoace, nu a existat bilanț anual al niciunuia dintre partidele parlamentare care să se încheie cu datorii mai mici de 10 milioane de lei: „Ne întrebăm, în aceste condiții, de ce ar vrea cineva să împrumute cu bani un partid permanent înglodat în datorii și hăituit de creditori?”

Cifrele raportate de partide indică, spune IPP, anomalii pe bandă rulantă:

– pentru alegerile locale din 2012, PSD-ul raportează un volum de cheltuieli de zece ori mai mic decât la alegerile parlamentare, deși este de neconceput această diferență în condițiile în care la locale au fost câteva zeci de mii de candidați, spre deosebire de cei 452 de candidați pentru colegiile de deputați și senatori;
– la alegerile din 2012, PDL-ul cheltuia de două ori mai mult decât veniturile declarate, o sumă dublă fată de suma declarată de PSD în campania electorală pentru candidatura la Președinție a lui Victor Ponta în 2014. Același PDL încheia anul fiscal cu un deficit de peste 35 de milioane de lei;
– ponderea cheltuielilor electorale ale PDL-ului în 2012 reprezenta numai 40% din totalul cheltuielilor făcute de partid, în timp ce pentru principalii adversari politici (PNL, PSD pentru locale și USL la parlamentare), această pondere era de peste 70%;

„Probabil că această situație dezastruoasă existentă astăzi în finanțarea partidelor ar fi fost diferită dacă instituția abilitată să controleze și să înainteze propuneri de reglementare în domeniu, AEP, și-ar fi făcut treaba. (…) aproape invariabil rapoartele de control ale AEP se termină cu fraza nu au fost constatate încălcări ale legislației în vigoare. Pe fondul acestor realități care indică grave disfuncționalități în materia controlului finanțării partidelor și a campaniilor electorale și în fața unui an electoral în care partidele vor arunca în campaniile pentru alegerile locale și parlamentare, conform estimărilor noastre, peste 500 de milioane de euro (cheltuieli reale!), cerem de urgență revocarea din funcție a conducerii Autorității Electorale Permanente, cea care atâta timp a ignorat cu bună știință gravele probleme (unele cu potențial de fraudă majoră) din acest domeniu”, transmite Adrian Moraru, director adjunct al IPP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :