Avocat celebru lansează acuzaţii grave la adresa băncilor străine din România. Ce-ar pregăti acestea actualului guvern!

717

Avocatul Gheorghe Piperea face o analiză cruntă, ca urmare a creşterii ROBOR. Gheorghe Piperea explică că ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută băncile între ele, fiind stabilită de BNR, care influenţează direct dobânzile variabile la creditele acordate de către bănci. El subliniază că ROBOR ”nu este un preţ al cărnii, pâinii, cartofului, pantofilor, telefoanelor sau calculatoarelor, care se formează în piaţă, pe baza legii cererii şi ofertei”.

Avocatul subliniază că nu are o logică creşterea rapidă a ROBOR din ultima săptămână, considerând că totul este artificial: ”Creşterea rapidă a ROBOR din ultima săptămână nu are o logică economică reală, naturală, ci o logică artificială. Este o creştere controlată şi regizată. Faptul că intenţia acestei mişcări regizorale de laborator macro-economic este malefică sau nu, rămâne să se probeze în Parlament, în comisia de control al BNR, sau în activitatea organelor. Cert este că această creştere este ne-naturală, ţintită”.

Gheorghe Piperea face previziuni crunte: ”În primul rând, cei care s-au împrumutat în lei după anul 2014, în special în programul Prima casă, trebuie să se aştepte la creşterea consistentă a ratelor. Vor fi multe cazuri de neplată şi de executare silită, soldată cu evacuări din case şi cu plata garanţiei de către Statul român (de unde riscul unei creşteri a deficitului bugetar). De asemenea, cei, foarte puţini, care şi-au convertit creditele în monedă străină în lei, la cursul zilei (cu sau fără discount), vor avea de suferit prin creşterea ROBOR, care este inclus în dobânda variabilă.

Lovitură nucleară pentru economie şi guvern

”Creşterea costurilor creditării va determina, într-un prim pas, scăderea sau neutralizarea entuziasmului populaţiei de a se împrumuta. În pasul doi, consumul din surse proprii, neîmprumutate, se va auto-limita, întrucât, psihologic, majoritatea populaţiei va înlocui entuziasmul consumului cu prudenţă excesivă a abţinerii de la consum, pe motiv că „vin vremuri grele”. Butonul care declanşează aceste mecanisme semi-automate şi aceste stereotipuri a fost apăsat deja de regizorul care a început să pună în practică scenariile de acum 5-6 luni, când se anunţa, oficial, dar cu titlu de profeţie care se împlineşte prin simplul fapt că este rostită, că ROBOR şi, în genere, dobânzile, vor creşte. Iar acest lucru înseamnă o lovitură nucleară pentru economie şi guvern. Creşterea economică de cca 6% se bazează în proporţie de 4/5 pe consum şi, mai ales, pe consumul pe credit. Frânarea creditării şi, consecvențial, auto-limitarea ultra-prudentă a consumului va elimina rapid acest motor al creşterii economice. După care vor urma scăderea ratingului de către agenţii, creşterea cds-urilor şi apariţia salvatorare a FMI, care va pretinde, ca de fiecare dată, austeritate. Ştiţi ce înseamnă asta. Am mai trecut prin aşa ceva în 2010. Întrebare fundamentală: oare este această regie o mişcare de retorsiune contra măsurilor luate de fisc de a obliga băncile să plătească impozit pe profitul ascuns sub forma pierderilor contabile coafate pentru optimizarea fiscală?”, conchide avocatul Piperea.

Sursa: DC News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.