Ultimul șef al Securității lui Nicolae Ceaușescu a murit la vârsta de 86 de ani. Generalul Iulian Vlad ar fi împlinit 86 de ani în luna februarie.
Iulian Vlad a fost un general român, Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului înainte de evenimentele din 1989.
A fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1946.
În data de 31 decembrie al aceluiași an a fost arestat și condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în represiunea care a avut loc la Timișoara și la București, înaintea căderii regimului Ceaușescu. Nu a executat însă din sentință decât patru ani, la închisoarea de la Jilava. Pe timpul executării pedepsei nu a cerut și nu a beneficiat de niciun act de clemență.
Într-unul din ultimele sale interviuri generalul Vlad spunea: ”Teroriștii de la Revoluție nu au existat, ci doar un plan de rupere a țării. A existat unplan dibolic care nu a pornit dintr-o minte idioată”.
Generalul Iulian Vlad a fost condamnat din exterior pentru dejucarea celor mai nefaste obiective ale planului de reformare perestroikistă a României, asumat și de puterile occidentale, cunoscut și la Vatican. Acesta a fost arestat pe 31 decembrie 1989 cu larga implicare a URSS.
În perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învăţământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul Şcolii Militare de Ofiţeri. A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcţiile de ministru secretar de stat şi şef al Departamentului Securităţii Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă.
În urmă cu un an, în 5 octombrie 2016, la Timișoara a avut loc lansarea volumului scris de Aurel Rogojan, intitulat ”Factorul intern. România în spirala conspirațiilor”, eveniment la care a participat și generalul în retragere Iulian Vlad.
La aflarea veştii că la Timişoara urmează să vină Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii lui Ceauşescu, revoluţionarii timişoreni au promis că vor fi prezenţi la eveniment, să-l primească cum se cuvine pe invitatul special. La ora startului, Aula Academiei Române – filiala Timişoara a fost plină, nu mai era niciun scaun liber. Sala era înţesată de foşti şi actuali securişti. Nu a lipsit nici adjunctul Securităţii Timiş, celebrul Radu Tinu.
A urmat un dialog de la distanţă între revoluţionari şi Iulian Vlad.
„Comunismul a creat omul nou, care trebuia să fie mincinos, hoţ, mitocan. Aceasta este cauza pentru care am ajuns aici. Aţi apărat acel sistem. Dacă aţi fost aşa de patroţi cum spuneţi, de ce nu l-aţi debarcat pe acest tiran care îşi înfometa poporul?”, s-a auzit din sală.
„Nu am nimic să-mi reproşez. Mi-am făcut datoria faţă de ţară, pentru că am jurat credinţă poporului român şi patriei. Când Ceauşescu a dispus să se tragă, eu m-am dezis de el. Au fost trei procese împotriva mea, am fost condamnat la 25 de ani de închisoare, am executat patru ani. Când s-a tras la Timişoara am dat ordin ca tot armamentul să fie pus în magazii”, a spus Iulian Vlad. „L-aţi informat pe Ceauşescu că se trage în Timişoara?”, a venit o altă întrebare. „I-am spus că se trage, dar securiştii nu au tras. Asta l-a făcut pe Ceauşescu să spună că merit să fiu pus la zid. Nu ştiu cine a tras. Îmi asum ce am ordonat şi am făcut eu. Din ordinul meu nu s-a tras, armamentele celor din Securitate au fost închise. După ce Ceauşescu a dat ordin să se tragă, eu m-am dezis de el, nu am mai avut contact vizual. Evenimentele care au urmat mi-au salvat viaţa”, a răspuns Iulian Vlad.
A urmat apoi un dialog între Iulian Vlad şi Marius Mioc, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai Revoluţiei din 1989. Mioc a cerut să i se pună la dispoziţie dosarul prin care a fost judecat fostul şef al DSS. Acesta l-a trimis însă la Arhiva Ministerului Justiţiei, pentru că acolo se află toate aceste dosare. Vlad a ţinut să facă pace. „Când o să ne împăcăm? Noi cu noi! Să încercăm să fim oameni, să ne dăm mâna. Cu unii am şi colaborat”, a încheiat într-o notă ironică Iulian Vlad.