Excelența Sa Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România, speră că Timișoara și județul Timiș să fie motorul dezvoltării relațiilor economice dintre țara pe care o reprezintă și România. Dorința domniei sale a fost expusă la finalulu întâlnirii pe care a avut-o, la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, cu reprezentanții comunității de afaceri timișene.
Aflat într-o vizită oficială în județul nostru, Excelența Sa a ținut să se adreseze firmelor interesate în a dezvolta relații de afaceri cu omologi din Republica Kazahstan cât și pentru a explica conceptul de “Drum al mătăsii”. „Drumul Mătăsii” este un proiect care are rolul de a facilita relațiile comerciale dintre Europa și Asia, prin îmbunătățirea legăturilor politice și economice, dezvoltarea infrastructurii de transport și reducerea barierelor din calea comerțului și a investițiilor. România ar urma să fie una dintre ţările prin care va trece Drumul Mătăsii, conform celor mai recente planuri ale iniţiatorului acestui proiect, Guvernul chinez.
La începutul acestui an, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România a declarat că prioritățile pentru 2016 sunt dezvoltarea relațiilor economice bilaterale şi cooperarea dintre camerele de comerț din cele două țări, în sectoare specifice, cum ar fi transporturile şi telecomunicațiile, sectorul energetic și industriile adiacente. Republica Kazahstan este cel mai important partener al României din Asia Centrală, schimburile comerciale dintre cele două state fiind, la nivelul lunii septembrie 2015, în valoare de 885,85 milioane euro. Exporturile României s-au ridicat la valoarea de 35,89 milioane euro iar importurile la 849,96 milioane euro.
Conform datelor din ianuarie 2016, în România sunt înregistrate 22 de companii cu capital Kazah, cu un total capital social subscris kazah de peste 165.000 de milioane de lei. În contextul în care Republica Kazahstan ar putea să devină centru regional de tranzit pentru “noul drum al mătăsii” și având în vedere proiectele de diversificare economică ale Republicii Kazahstan, mai multe firme locale au participat la eveniment și, în acest sens, au transmis prezentări ale firmei și interesul de colaborare cu Republica Kazahstan. Conducerea CCIAT a identificat și primele oportunități pentru oamenii de afaceri din județul nostrum, în industria de lactate și în cea chimică.