Luni începe școala! Cum arată școlile din Timișoara, cu două zile inainte de acest eveniment

578

Anul şcolar 2017 – 2018 stă să înceapă. Aşa cum ne-am obişnuit deja, nu toate unităţile de învăţământ din Timiş sunt pregătite 100% să îşi primească elevii. Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Timiş au făcut deja controalele în şcoli şi grădiniţe şi nu puţine au fost deficienţele descoperite.

Unele şcoli nu au primit autorizaţia de funcţionare din partea inspectorilor de sănătate, iar altele, deşi li se permite să activeze, au primit notificări negative sau de intrare în conformitate.

Astfel, din cele 590 de şcoli şi grădiniţe din sistemul public de învăţământ, 9 unităţi nu au nici acum aviz de funcţionare. Acestea se află în mediul rural şi este vorba despre 7 grădiniţe şi două şcoli.

„În momentul de față sunt nouă școli neautorizate, dintre care șase au probleme cu documentația depusă, dar condițiile sunt în regulă. Una dintre școli este cuprinsă în programul PNDL, deci sperăm că până anul viitor va rezolva situația și grădinița, respectiv școala primară de la Folea, care aparțin comunei Voiteg, acolo într-adevăr sunt probleme, soluția cea mai bună ar fi transportarea acestor copii la Școala Voiteg. Lipsa autorizației de funcționare înseamnă că unitatea funcționează pe responsabilitatea directorului, dar condiții improprii există doar în cele două unități de la Folea, restul depind de documentație, copiii învață în condiții chiar foarte bune”, a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar adjunct în Timiş.

Aceste unităţi de învăţământ îşi vor deschide totuși porţile pentru elevi. Însă toată răspunderea aparţine directorilor. Situaţia esta cu atât mai gravă cu cât elevii nu ar avea unde altundeva să studieze nici măcar provizoriu, pentru că nu sunt suficiente spaţii, iar deplasarea la distanţe mari este scoasă din calcul.

Probleme există şi în cazul siguranţei elevilor. Deşi directorii sunt obligaţi să asigure paza unităţilor de învăţământ şi supravegherea lor video, nu toţi s-au conformat. Aproape 300 de şcoli şi grădiniţe din Timiş nu au sistem de camere de supraveghere sau contracte cu firme de pază.

Inspectorii au dat notificări negative mai multor unităţi de învăţământ. Mai exact, ele pot funcţiona, dar trebuie să remedieze unele deficienţe cât mai repede. Este vorba despre 24 de unităţi de învăţământ; 20 se află în judeţ, în comune, iar 4 chiar în Timişoara. Cele patru sunt un colegiu, o școală gimnazială și două grădinițe. Aici inspectorii au găsit igrasie, pereţi degradaţi şi chiar şi grupuri sanitare fără apă.

„Problemele la școlile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar și pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-și desfășoară activitatea în acele unități școlare, mobilier degradat, desfășurarea activității de tip after-school fără a se asigura spațiu separat pentru servirea mesei. Acestea sunt principalele deficiențe pentru care nu se poate acorda autorizația sanitară”, a explicat în colegiul prefectural Luminița Răveanu, directorul executiv al DSP Timiș.

Cea mai gravă situaţie a fost descoperită în Timişoara, la Colegiul Tehnic Azur. Clădirea este veche şi nu a fost renovată de ani buni, aşa că s-a ajuns în situaţia în care plouă prin acoperiş. De aceea, etajele superioare nu se mai folosesc, iar elevii se înghesuie în sălile de la parter şi de al etajul I.

„Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită. Clădirea în sine, etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Are autorizație, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcționa tot din cauza infiltraților. La Colegiul Tehnic Azur învață în jur de 400 de elevi”, a declarat Liana Tripșca, director adjunct DSP Timiș.

În ceea ce priveşte autorizarea pentru protecţia la incendiu, aproape 100 de unităţi şcolare din Timiş nu au obţinut încă documentul. Ele mai au timp să obţină actele necesare de la ISU Banat până în 30 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.