Alan Watts, mai contemporan acum, după peste patru decenii de când a plecat dintre noi

190

Editura Herald își continuă politica de a aduce în prim-plan autori ce nu au putut fi citiți la vremea lor de glorie din motive binecunoscute de închistare ideologică. Nu cădea bine de a cunoaște și alte direcții de gândire, ce ieșeau din tiparele rigide ale socialismului științific. Tot ce ține de științele de frontieră, de ezoterism sau de apropierea de reliogios nu putea să apară în anii de linie unică de gândire.

Un scriitor, teolog, filozof și, mai mult decât atât, un adept declarat al unor modele de gândire de tip oriental nu avea ce să caute pe rafturile de acum trei-patru decenii de la noi. Este vorba de Alan Watts un autor de mare succes în anii 50-70 ai Americii ce căuta să iasă din sistemul rigid și acolo, dar în alt sens. Era un adevărat gânditor neinhibat, ce propune societății vestice o abordare cu instrumentele filozofiei budiste, pentru a înțelege unde putem vira calea noastră pentru a ieși din rând.

Herald face un efort editorial de a readuce în atenție celor deschiși la gândire un autor ce ar fi trebuit citit în anii în care era ancorat. Adică perioada ultimei mari revoluții, cea a artei și culturii pop art-ului și întregii pleiade de curente ce au venit odată cu neoavangarda ce a urmat la câțiva ani după ultimul război mondial. Societatea occidentală se refăcea economic. Dar nu găsea o cale de a ieși din sistemul impus de consumerism.

În seria de autor Alan Watts sunt deja șapte volume și cel puțin încă două în pregătire. Toate au fost prezentate, unde altundeva decât la libraria Două Bufnițe, gazda perfectă pentru astfel de evenimente, publicului timișorean avid de carte bună de către Sorin Lucaci, de la editură. Din punctele lor de vedere, au explicat percepția despre autorul budist, ce nu s-a dezis de propria sa creștinătate, publiciștii timișoreni Robert Șerban, Daniel Vighi și Adrian Marcu.

Robert Șerban a explicat că nu trebuit citit acest autor deosebit decât cu detașare. Se pot afla lucruri deosebite dar cu analiza corectă și punerea în context a autorului. De asemenea, a insistat pe valoarea literară a volumelor, ce nu sunt deloc dogmatice sau doctrinare. Sunt ușor de citit, în ciuda temelor complexe. Textul este o încântare literară, chiar pentru cine nu aderă la gândirea asiatică. Nu sunt deloc texte teziste, ci se pot citi limpede și lucid.

Scriitorul și dascălul Daniel Vighi le consideră, de asemenea, cărți scrise simplu, pentru oricine, dar deloc simplist. Actualitatea marilor întrebări ce se pun de când se apleacă omul asupra filosofiei rămân în continuare și la Alan Watts. Personal, Vighi nu mai are așa o mare bucurie de a mai citi cărți de avangardă americană acum. E efectul fructului oprit. Dacă nu ai citit gândire ezoterică la o anumită vârstă și la timpul când era și autorul încă printre noi, sau cel mult în anii 80, acum e doar literatură foarte bună. Dar nu mai poate răsturna sisteme de gândire după peste patru decenii de la plecarea autorului dintre noi.

Adrian Marcu întărește cele spuse de antevorbitorii săi și observă că la un mare scriitor este este pe prim plan ușurătatea de a explica concepte extrem de complexe cu termeni atât de simpli. Watts nu este un guru de neînțeles împotriva sistemului ci un om de mare cultură, ce a avut tot ce e uman la îndemână. Nu a apelat la pornografie chiar când explica astfel de concepte. A fost unul din oamenii-spectacol ce din postura de teolog a ajuns printre primii ce au aplicat entertainmentul pentru a explica transcendentul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.