0.1 C
Timișoara
vineri 22 noiembrie 2024

Se întâmplă în Banatul de munte! Regia Națională a Pădurilor Romsilva dă liber la tăieri de arbori într-o rezervație naturală!

În rezervaţia naturală Cheile Caraşului RNP Romsilva permite tăieri de arbori! ONG-ul GEC Nera în colaborare cu Liceul Mathias Hammer din Anina a realizat în 19 august o monitorizare a stării patrimoniului natural în rezervaţia naturală Cheile Caraşului din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

Cu aceeaşi ocazie s-a făcut o promovare a ecoturismului de pe acest traseu prin prezentarea în faţa grupurilor de vizitatori a atracţiilor turistice pe care le generează fabulosul patrimoniu natural al parcului şi prin distribuirea de publicaţii promoţionale.
La eveniment au participat 10 voluntari care au parcurs un traseu ce a inclus satul Iabalcea, platoul Iabalcei, poiana Prolaz, canionul de pe cursul mijlociu al Caraşului, cheile Caraşului de pe cursul inferior şi localitatea Caraşova.

Cheile Carasului 3

Cu ocazia evenimentului s-a constatat că starea infrastructurii de vizitare a parcului este aproape inexistentă, iar zonele cu risc de prăbuşire pentru vizitatori nu sunt dotate cu elemente de siguranţă. ”În poiana de la Peștera Liliecilor au fost tăiate vegetaţia, mai multi arbuşti şi un arbore cu diametrul de 15 cm, iar cioata nu este marcată. Lucrarea pare a fi făcută pentru amenajarea poienii în scopuri de agrement. În această poiană, precum şi în celelalte două poieni imediat din amonte vizitatorii îşi găteau masa pentru picnic pe vetrele de foc”, descriu reprezentanții ONG-ului.

Din informaţiile obţinute de la localnici rezultă că amenajarea în scopuri de agrement a poienii de la Peştera Liliecilor ar fi fost făcută de RNP Romsilva prin Administraţia Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului aflată în subordine. ”Dacă este aşa, în acest caz prejudiciul privind degradarea biodiversităţii nu este mare însă „lecţia” de protecţie a naturii şi de educaţie ecologică oferită de Administraţia Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului va genera o mentalitate devastatoare în comportamentul vizitatorilor”, mai spun reprezentanții GEC Nera.

Cheile Carasului 2

Romsilva precizează că sunt permise tăierile în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului pentru că acesta nu are un Plan de Managemement aprobat iar amenajamentul silvic permite tăieri în asemenea zone.

”Ne întrebăm din nou : oare cine are interesul ca, după 13 ani de la înfiinţarea Administraţiei PN Semenic – Caraşului, acest parc sa nu aibă un Plan de Management aprobat ? RNP Romsilava care ar fi trebuit să promoveze un asemenea document sau Ministerul Mediului care ar fi trebuit să-l aprobe. Poate ambele instituţii!”, au mai spus reprezentanții GEC Nera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

În premieră Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara intră în clasamentul instituțiilor românești

A apărut cel mai nou metaranking al instituțiilor românești de învățământ superior, realizat pe baza rezultatelor lor în cele mai importante clasamente internaționale în...

Primii fulgi de nea se aștern peste Banat

După o săptămână de vreme rece, ploi și vijelii, în această după-amiază a început să ningă, însă cu lapoviță. Primii fulgi de zăpadă se...

Citește și :