Un castel din Timiș, fostă reședință a contelui Mercy, lăsat în paragină

3114

Este vorba de Castelul contelui Mercy din Carani, construit între 1733 şi 1734 de către coloniştii italieni şi spanioli, fiind una din cele mai vechi clădiri din Banat. Se află pe lista monumentelor istorice, dar acum e o ruină. Pe vremea comuniştilor a fost sediu CAP, jos şi în beciuri fiind magaziile de cereale, iar la etaj birourile.

Numele îi vine de la contele Claudius Florimund Mercy, născut în Lorena,  care a fost numit guvernator al Banatului după Pacea de la Passarowitz, când Imperiul Otoman a acceptat să cedeze Imperiului Habsburgic teritoriile cucerite. Contele Mercy, care avea și un palat în Timișoara, și-a construit la Carani o reședință secundară, în care e posibil să nu fi locuit niciodata deoarece, în anul terminării construcţiei, contele şi-a dat obştescul sfârşit.

Astfel că, după moartea contelui, castelul a avut mai mulţi proprietari, printre care şi o familie de origine spaniolă, iar ultimul nobil ce a locuit în castel a fost Ferencz Feger de Mercyfalva es Zsadanyi.

După 1989, castelul a fost restituit unui urmaș din Austria, care însă nu s-a ocupat de el iar de-a lungul celor peste 25 ani autorităţile nu au fost interesate de un asemenea domeniu, castelul devenind în prezent o ruină.

Se pare că ar fi existat o persoană care dorea să cumpere castelul dar, neînţelegându-se cu proprietarul acestuia a trebuit să renunţe, după ce a tras şi curentul electric în clădire.

Când s-au dus tratativele de cumpărare, castelul era în stare bună, acum totul e dărâmat, scările, porţiuni de acoperiş, beciul, coridorul. Oamenii din satul Carani, numit înainte și Merţişoara, după numele contelui, sunt de părere că, dacă nu există doritori care să mai facă ceva din castel, în câţiva ani, aşa cum din grajduri au rămas numai fundaţiile, aşa şi castelul va avea soarta ruinării complete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.