Sute de descinderi în județele Caraș-Severin, Timiș și Arad au tulburat încheierea anului profesorilor și studenților Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în special a Facultății de Medicină și Farmacie.
Totul a plecat de la o sesizare făcută în anul 2016 de către un informatician de la Facultatea de Drept, acesta observând accesul neautorizat în sistem chiar al informaticienilor universității. „…specialist IT al Facultății de Științe Juridice a sesizat rectorul (…) cu privire la faptul că parola sa de acces în sistemul informatic a fost utilizată de către Orășan Alic Viorel pentru a modifica date din registrul matricol unic, referitoare la notele anumitor studenți străini, de la care ar fi primit diverse foloase materiale. Rectorul Universității a luat acte de declarațiile lui, subliniindu-i gravitatea aspectelor relatate, cu accent pe responsabilizarea sa penală în situația în care nu acționează în mod activ pentru înlăturarea/ stoparea ilegalităților, în cooperare cu organele abilitate”, scriu procurorii Parchetului General.
De la informaticieni la profesori universitari
Ulterior, în acest grup au aderat și alți profesori, folosindu-se de intermediarii asistenți sau informaticieni, procurorii sugerând că ar fi primit sume de bani de la studenții străini, prin intermediul unor case de schimb valutar. Printre profesorii cercetați în dosar este și renumitul medic timișorean Emil Urtilă. Procurorii spun că însăși profesoara Vincze, „în calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină Generală, titular al disciplinei odonto-terapie consecutivă, a primit sume de bani de la studenţi, şi anume câte 300 de euro (…), prin intermediul numitului (…) care este administratorul unei case de schimb valutar, respectiv SC (…) SRL, pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de servicu, respectiv pentru a-i promova la examenul restant din luna iulie 2017 de la materia menţionată pe următorii studenţi sume de bani de la studenţi, şi de asemenea, în schimbul unor sume de bani , în calitate de cadru didactic promite studenţilor, ca de exemplu (…) că îşi va trafica influența, prin intervenție pe lângă alte cadre didactice universitare pentru a asigura studenților, cumpărători de influență, promovarea unor examene de an ce au avut loc”, scriu procurorii.
Oamenii legii mai spun că „modul de operare al inculpaților denotă specializare şi o abilitate sporită de a folosi metode care să îngreuneze identificarea şi tragerea la răspundere penală (luarea unor măsuri de autocontrol și evită să vorbească pe telefon, preferă locurile de întâlnire din afara Universităţii sau sumele sunt primite disimulat prin intermediul unor case de schimb valutar) şi, de asemenea, studenţii favorizaţi fac parte dintr-un cerc foarte strâns de relaţionări. Trebuie avut în vedere și numărul foarte mare de studenți care apelează pentru promovarea examenelor în mod fraudulos, în special studenții străini. De asemenea, s-a remarcat şi faptul că studenţii devin la rândul lor interemediari, întrucât îşi opresc şi ei un comision, iar cadrele didactice sunt chiar ele cele care ulterior intermediază pentru alte cadre didactice, mita fiind generalizată. Se constată, de asemenea, că s-au constituit adevărate reţele de intermediere şi de luare a banilor, profesorii luând cu toată încrederea de la studenţii străini sau de la intermediarii preferaţi de către aceştia”.
Doctorul Urtilă și sutele de mii de euro
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că anchetatorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi. Totodată, la o altă persoană au fost găsiţi 81.000 de euro, în numerar.
Potrivit sursei citate, peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, iar la unele din cadrele didactice vizate de anchetă au fost găsiți zeci de mii de euro.
Intermediarii erau studenți din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ținut evidența celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.
Cei care și-ar fi cumpărat diplomele sunt studenți tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar și italieni, cei mai mulți urmând cursurile Facultății de Stomatologie.
În dosarul „Diplome de licență fără studii”, sunt urmărite penal 36 de persoane, angajați și studenți din cadrul a două universități, dar şi absolvenți. Dintre acestea, şase au fost reţinute, iar nouă au fost plasate sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Procurorii au reţinut pentru 24 de ore patru cadre universitare, respectiv Lucian Păuşan, Daniela Viorica Vincze-Iancsi, Olga-Domnica Moldovan şi Irina Monica Orăşan-Alic, toţi pentru luare de mită sau complicitate la această infracţiune.
Totodată, au fost reţinuţi informaticienii Viorel Eduard Orăşan-Alic şi Bogdan Alexandru Torcea, pentru luare de mită în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Totodată, procurorii au dispus plasarea sub control judiciar pentru 60 de zile a altor nouă persoane, respectiv patru cadre universitare, doi intermediari şi trei studenţi. Astfel, au fost plasaţi sub control judiciar Emil Nicolae Urtilă, Radu Allberto Jipa, Laura Corina Nicolescu şi Ramona Gligor, toţi fiind cadre universitare, acuzaţi de luare de mită în formă continuată. Tot sub control judiciar au fost plasaţi şi Taha Kader-El-Abed şi Ahmad Dahamsi, ambii intermediari, acuzaţi de dare de mită în formă continuată, precum şi a studenţilor Matteo Rinaldi, Marco Antonio Procopio şi Heib Khattab, pentru dare de mită.
Așa cum spuneam, la percheziții, sursele noastre spun că procurorii au găsit la medicul timişorean Emil Urtilă, cadru al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta „Diplome de licenţă fără studii”, 200.000 de euro, dar şi liste cu numele unor studenţi.
„Pe parcursul anilor universitari 2015 – 2016 și 2016 – 2017, în schimbul unor sume de bani de până la 400 de euro, cadre didactice din cadrul celor două instituții de învățământ superior nu şi-au îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu, respectiv nu au procedat la examinarea corespunzătoare a studenţilor cu ocazia desfăşurării examenelor de an la materiile la care sunt titulari sau chiar la susținerea examenului de licență, la probele practice, permiţându-le studenților susținerea lor în mod formal, cu încălcarea cadrului legal”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Infracțiuni cu operare prin SMS
Concret, studenții primeau de la informaticieni, prin SMS, răspunsurile la testele grile de la examenele de an derulate online.
De asemenea, prin intervenția informaticienilor în softurile universităților, răspunsurile date de studenți la testele grilă erau modificate în sistem astfel încât în final să obțină note cu care să poată promova examenele.
Totodată, în unele situații, au fost modificate direct notele pentru ca studenţii să promoveze disciplinele respective.
Referitor la lucrările de licență, acestea erau achiziționate de studenți direct de la profesori, în format electronic, conținând inclusiv prezentări în format power point, în schimbul a 500-600 de euro.
Procurorii acuză că unii dintre studenții străini de la cele două universități au urmat cursuri în limba română, promovând toate examenele în limba română, în condiţiile în care ei nu ştiau limba. Dintre cei care cunoşteau limba română, unii au devenit intermediari pentru ceilalți, ca și unii absolvenți ai universităților respective.
În urma celor 106 percheziţii domiciliare au fost ridicaţi peste 350.000 de euro, dar și înscrisuri și sisteme informatice.
Urtilă: Voi colabora cu procurorii
Medicul Urtilă a declarat presei că este dispus să colaboreze cu procurorii și că, la rându-i, ar fi sesizat asemenea probleme rectorului.
„Eu am sesizat şi au picat foarte mulţi. Culmea este că în ultima zi de re-rexaminare au venit la mine din conducere şi mi-au spus că trebuie trecuţi toţi. Ce să fac? Sigur că i-am trecut, dar la această recomandare. Eu am sesizat de mult. Este o ruşine că termină unii care nu au minimum de cunoştinţe. Eu am reclamat treaba asta şi am sesizat-o la conducere. Prea uşor ajung în anul şase cu noţiuni minimale absente”, declara dr. Urtilă jurnaliștilor de la Adevărul.
Urtilă a mai spus că știa și de intermediari și că nu își face probleme pentru banii găsiți la percheziții căci spune că ar proveni de la clinica privată pe care o are. Dar n-a spus nimic și despre listele de studenți invocate de procurori că ar fi fost găsite tot la el…
Grav.Penal,se va rezolva.Dar cati sunt din astia cu diplome,care-si vor deschide cabinete si vor nenoroci oameni?La aspectul asta nu s-a gandit nimeni?La cata credibilitate mai au diplomele romanesti de studii superioare?Raul pe care-l fac aceste persoane este inimaginabil,cu bataie lunga in timp,cu consecinte grave asupra altora,care au muncit pe branci pentru diploma si doar pe cunostinte acumulate au promovat.Si sunt in Timisoara medici sirieni care au ajuns renumiti in toata zona,ca vin la ei pacienti din judete mai indepartate si chiar din Bucuresti,fiind adevarati profesionisti,in chirurgie de exemplu.Bun, ei au deja notorietate si varsta,dar cu ce incredere se va da pe mana unui medic strain cetateanul care afla chestiile astea?
Multa muie plagiatoarei, avidei de putere, infractoarei procuror care ia si da mita Pizzdovenescu Cristodor Denisa. Un om alunecos, care a masluit mare parte a dosarelor din „cariera” ei ca sa ajunga mai sus decat Kovesi. Clasica muiere NF fara sot/copil…acra si plina de sine