Noile reglementări privind TVA lovesc în agenţiile de turism. S-ar putea înregistra falimente în lanţ

406

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) critică proiectul Ministerului Finanţelor de plată a TVA în cont separat de la 1 octombrie, considerând că o astfel de măsură va afecta grav agenţiile de turism, care vor avea costuri mai mari şi vor pierde clienţi.

„Eventuala aplicare a ordonanţei va aduce costuri suplimentare agenţiilor care, într-un final, se vor traduce prin pierderi de clienţi. Acest lucru va fi determinat de alocarea de resurse umane suplimentare, creşterea numărului de tranzacţii bancare, implicit a dublării costurilor bancare aferente, creşterea preţurilor din cauza creşterii costurilor agenţiei, închideri voluntare de companii şi falimente în lanţ”, se arată într-un comunicat al ANAT.

Asociaţia consideră că măsura îi va afecta mai ales pe contribuabilii corecţi.

„Considerăm că această măsură ar leza grav tocmai activitatea contribuabililor corecţi, cu precădere a IMM-urilor româneşti. Defalcarea TVA va afecta atât plăţile realizate de companie, cât şi încasările de la client.

Mai exact, agenţiile vor face două plăti în loc de una singură, în două conturi diferite, astfel timpul necesar gestionării şi contabilizării facturilor de furnizor va creşte”, a afirmat preşedintele ANAT, Alin Burcea.

Amintim că autorităţile vor să introducă mecanismul plăţilor defalcate de TVA, urmărindu-se creşterea nivelului de conformare voluntară a persoanelor impozabile, potrivit unui proiect de hotărâre publicat, săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Sistemul split TVA prevede amenzi drastice pentru orice greşeală, iar cota de TVA este plătită separat într-un cont (tot al firmei, nu direct la „conducta statului”, cum a susţinut premierul – n.red.), dar nu mai pot fi folosiţi de firmă decât pentru plata TVA sau cu acordul ANAF.

Asociaţiile patronale, dar şi specialiştii în taxe şi impozite au avertizat că vor fi efecte negative majore în urma aplicării acestui sistem care nu mai este obligatoriu în nicio altă ţară din Europa.

Au fost trase semnale puternice de alarmă asupra riscurilor majore ca sistemul split TVA să blocheze economia.

La nivelul celor 300.000 de firme care vor fi afectate, introducerea split TVA va crea probleme de cash flow, deoarece vor fi sume de bani practic blocate, va genera costuri suplimentare semnificative şi birocraţie crescută.

Măsura, aşa cum este gândită, lasă loc apariţiei unor situaţii de abuz din partea funcţionarilor Fiscului, dar introduce şi amenzi uriaşe, de 50% din sumă, pentru plata greşită a TVA, un cuantum disproporţionat în raport cu abaterea făcută.

Pe lângă faptul că sistemul split TVA va genera dificultăţi majore pentru contribuabilii oneşti, va genera şi blocaje operaţionale semnificative pentru toate părţile implicate – trezorerie, instituţii de credit şi ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.