Padurile virgine sunt ultimele zone de pe glob în care natura supravietuiește în forma sa pură, fără niciun fel de intervenție umană.
Pădurea virgină şi cvasivirgină au în comun următoarele caracteristici: au un volum mare de biomasă, prezintă exemplare de mari dimensiuni, cu vârste inaintate, exemplare ce pot atinge potenţialul maxim de dezvoltare al speciei și au volume însemnate de lemn mort în diverse stadii de descompunere.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a identificat în primul semestru al anului alte 3.840,46 de hectare de păduri virgine și cvasivirgine, în România, solicitând deja introducerea acestor suprafețe de pădure, aflate în proprietatea publică a statului, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine, conform Ordinului de Ministru 2525/2016.
Dintre acestea, 2.996,38 de hectare sunt păduri virgine și 844,08 hectare păduri cvasivirgine.
În Banat, mai exact în județul Caraș Severin, specialiștii Romsilva au identificat 58,33 hectare de păduri cvasivirgine, la Ocolul Silvic Berzeasca.
În zona de vest a țării au mai fost descoperite 87,41 de hectare de păduri cvasivirgine, pe raza Ocolului Silvic Geoagiu, în județul Hunedoara.
Specialiștii Romsilva au identificat același tip de păduri și în județul Maramureș, 633,21 hectare, pe raza ocoalelor silvice Groșii Țibleșului, Mara și Strâmbu Băiuți, dar și în județul Neamț, 65,13 hectare la Ocolul Silvic Pipirig.
Păduri virgine au fost descoperite în număr de 1.757,71 de hectare, la Ocolul Silvic Arpașu din județul Sibiu, 1.063 de hectare la Ocolului Silvic Strâmbu Băiuți din județul Maramureș și 175,67 de hectare la Ocolul Silvic Tarnița din județul Mehedinți.
Procesul de identificare și includere a suprafețelor în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine continuă, anual, specialiștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva analizând peste 300 de mii de hectare fond forestier aflat în proprietatea publică a statului.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a inclus deja, anul trecut, 9.983 de hectare în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine.
Recent, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Ministerul Apelor și Pădurilor, împreună cu organizațiile WWF România și Greenpeace România au reușit introducerea a 24.679,4 hectare de păduri virgine și seculare de fag în Patrimoniul Mondial Natural al UNESCO, din acestea, 24.341,3 de hectare fiind în proprietatea publică a statului și administrate de Romsilva.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare fond forestier proprietate publică a statului și 22 de parcuri naționale și naturale.