Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia că tinerii medici care se formează în marile centre universitare aleg să plece în străinătate, deoarece în ţară nu au cum să se dezvolte profesional. Lipsa de echipamente din spitalele de stat, în special din unităţile din provincie, care să asigure realizarea investigaţiilor, dar şi a intervenţiilor, corelată cu veniturile sunt principalele cauze ce îi determina pe medici să plece în străinătate pentru a profesa, scrie hotweek.ro.
„Migraţia medicilor nu s-a oprit, principalele motive pentru care aleg să plece din ţară sunt accepţiunea profesiei în societate, posibilitatea de formare profesională şi apoi veniturile. Tinerii care se formează în mari centre universitare dar ajung în spitale din oraşe mici, în Caracal sau Sânnicolau Mare, îşi dau seama că nu au cum să se dezvolte profesional pentru că lipsesc echipamentele din spitale”, a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR). Medicul Gheorghe Borcean a asolvit Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, din Timișoara și a fost șeful Spitalului din Caransebeș.
Anul trecut, Colegiul Medicilor din România a eliberat 1.462 de certificate profesionale curente şi 425 de adeverinţe de nemembru, ceea ce indică faptul că 1.887 de medici şi-au exprimat intenţia de a profesa în străinătate. Cu un an în urmă, erau 2.269 de solicitări din partea medicilor pentru a pleca la muncă în străinătate. „Aceste cifre reflectă numărul medicilor care şi-au manifestat intenţia de a profesa în străinătate, nu a celor care au plecat efectiv”, precizează CMR.
Sursa: hotweek.ro
PROBLEMA USOR DE SOLUTIONAT. Este necesara o mica revendicare legislativa. Deoarece medicul este format de catre STATUL ROMAN, STATUL ROMAN ESTE OBLIGAT sa – si protejeze banii investiti. Cum? Prin efectul LEGII. Obligarea de a profesa in ROMANIA UN NUMAR DE ANI EGAL CU ANII DE STUDII EFECTUATI. Pentru medicii din MEDIUL RURAL asigurarea in mod gratuit- folosinta pe perioada profesarii, a locuintelor de SERVICIU. Avem ONG, avem PARLAMENTARI – atunci hai sa FACEM. Exista exemplu in tara vecina – UNGARIA cu referire la profesorii din mediul rural ( Un student primeste indemnizatie pe timpul studiilor cu conditia sa se duca in mediul rural dupa absolvire. (caz autentic din Timis). A te vaicarii, a cauta vinovati nu este un procedeu, dar a veni cu o solutie este demn de luat in seama. Oare TIMISUL nu are un Consilier la BUCURESTI in M.E. ? Ce face acest multiparlamentar A .