Cheile Nerei este una dintre cele mai frunoase rezervaţii naturale din România, iar turiştii vin des să facă excursii aici. Din păcaate, accesibilitatea este una problematică. Ecologiştii de la GEC Nera au făcut o monitorizare în acest weekend şi au descoperit multe nereguli.
Volunatarii spun că au găsit poteci inaccesibile, multe gunoaie, iar lipsa semnalului de telefonie este o mare problemă pentru că turiştii se pot accidenta şi nu au cum să ceară ajutor.
„Pe Cheile Nerei, zonă pe care RNP Romsilva o administrează aproape în totalitate, peisajul mirific împreună cu legendele care însoţesc atracţiile turistice întâlnite la tot pasul sunt, din păcate, în contrast cu posibilităţile de vizitare a parcului pe care structurile din teritoriu ale RNP Romsilva le asigură aici în acest moment.
Copacii prăbuşiţi peste traseul de bază barează calea copiilor şi persoanelor în vârstă, un segment de vizitatori vulnerabil la asemenea obstacole.
Puntea suspendată de la Vogiun, care ar putea deveni brand-ul turistic al Cheilor Nerei, este aproape fără podină şi inacesibilă vizitatorului obişnuit. Probabil din cauza „lipsei” materialului lemnos.
Se întâlnesc la tot pasul depozite mari de PET-uri aduse din Valea Almăjului de apele de viitură ale Nerei.
Pe durata a 16 ore, dus – întors, de mers pe jos (practic 2 zile de vizită a traseului) nu exista o acoperire cu semnal de reţea GSM iar riscul unei accidentări prin prăbuşire sau a unei muşcături de viperă există şi pentru iniţiaţi”, transmit ecologiştii.
Administratorul rezervaţiei, Romsilva, va trebui să investească în zonă pentru a atrage mai mulţi turişti. Accesibilitatea vizitatorilor este cel mai important lucru pentru o zonă cu un potențial atât de mare.