„Manipularea mediatică…” a fost dezbătută și lansată la Belgrad. FOTO

364

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc un eveniment mai aparte tocmai în capitala vecină Belgrad. Jurnalistul de televiziune Raico Cornea a avut parte de o primire deosebită prilejuită de lansarea cărții sale în limba sârbă ce cercetează un fenomen deosebit de complex ce nici acum nu a fost dezlegat în totalitatea sa.

Este vorba de volumul „Razboiul Cuvintelor, Manipularea mediatică de la Jugoslavia la Ucraina” ce incearcă o analiză foarte amănunțită a premizelor de la care a plecat conflictul ce a dus la destrămarea Federației Slavilor de Sud. Nu este un manual de manipulare cum ar putea crede unii ci, din contră, o carte ce încearcă să demonteze acest fenomen.
Cartea este continuarea firescă a tezei de doctorat a autorului ce se apleca asupra problemelor limbajului urii. „Exprimarea mediatică în timpul războiului din Jugoslavia”, susținută acum doi ani la Universitatea de Vest din Timișoara. Datele sunt adunate cu mare acribie prim urmărirea presei din Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina dar și a celei internaționale timp de peste 15 ani. Ca un adevărat detectiv al ziarelor autorul a adunat tot ceea ce a putut susține teoriile sale referitoare la actul premeditat cu foarte mulți ani în urmă ce trebuia să ducă la prăbușirea construcției statale ce a durat aproape optzeci de ani.

Se pare că ideea ce a apărut concomitent și în Serbia, dar și în Croația de despărțire a fost înțeleasă și aplicată diferit de cele două state.

Cornea vede o diferență între discursul urii ce se adresează direct prin vorbe spuse de unul altuia sau unui public față de limbajul urii ce presupune un vehicol mediatic de diseminare a ideilor de dizolvare a federației.

Primele semne de limbaj dur ce va duce la dezbinare se putea oberva de cine ar fi fost bine antrenat în acest sens încă din presa slovenă a anilor 1970. Iar în timp presa a reușit o învrăjbire a populațiilor. Disesiunile, la început artificiale, au fost adâncite în timp de ziarele occidentale ce au reușit crearea unei imagini negative în Europa.

Raico Cornea urmărește cu mare atenție tot procesul încâlcit de a arunca vina mai mult pe o singură parte cu instrumentele jurnalistului filolog ce vede textul scris și-l poate traduce celor neinițiați. Nu apelează deloc la mijloacele analizei politice ce-i stau la îndemână dar vrea să fie cât mai echidistant.

Iar acum în anii mai apropiați aceleași fenomene se întâmplă și în Ucraina unde situația este și mai greu de urmărit.

Nimeni nu scapă de ochiul său atent și de condeiul ascuțit. Regele Alexandru I-iul Karageorgevic cu toate meritele sale e arătat cu slăbiciunile sale iar mareșalul Tito este văzut ca „unul din cei mai mari șmecheri ai istoriei secolului XX”.
Poate că nu este deloc o coincidență faptul că evenimentul a avut loc chiar de Vidovdan, ziua sfântului Vid, foarte respectat în cultura sârbă ca patron spiritual.

Cartea a fost lansată în sala festivă a casei parohiale de la biserica Înălțării Domnului din Belgrad cu aportul părintelui paroh Arsenije Arsenijević. Volumul este considerat ca fiind extrem de necesar pe piața sârbă de însuși recenzorul său academicianul Matija Bećković, cunoscut scriitor din Serbia. La lansare a vorbit foarte elogios istoricul Radovan Kalabić, fost ministru al diasporei sârbe. Publicul numeros ce a venit a fost uimit să afle chestiuni atât de știute în alte țări, dar aproape neștiute la ei în țară.

Ca om de televiziune ce este, concetățeanul nostru Raico Cornea, a fost foarte bucuros că a fost bine primit de televiziunile din țara vecină Serbia ce au relatat amplu despre cartea sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.