4.1 C
Timișoara
luni 23 decembrie 2024

Nămolul rezultat din stațiile de epurare a apei, sursă inepuizabilă pentru agricultorii din Timiș

Experți de la compania de apă Aquatim și de la mediu spun că avantajele utilizării în agricultură a nămolului provenit de la staţiile de epurare a apei uzate şi de tratare a apei potabile sunt evidente. Utilizarea în agricultură a nămolurilor provenite de la staţiile de epurare reprezintă una dintre metodele de punere în valoare a conţinutului lor de materie organică şi elemente nutritive. Unul din principalele avantaje ale folosirii nămolului este reducerea cantităţii de îngrăşăminte chimice necesare.

Nămolul este, în principiu, un fertilizator organic foarte bun. Poate fi utilizat în agricultură, silvicultură sau grădinarit, în formă lichidă sau solidă, după stabilizare aerobă şi anaerobă. Nămolul este bogat atât în macro- cât şi în micronutrienţi, necesari creşterii sănatoase a plantelor şi animalelor: azot, fosfor şi potasiu, cărora li se adaugă sulf, magneziu, calciu, mangan, zinc şi cupru.

Datorită conţinutului mare de material organic, nămolul poate ameliora solurile argiloase şi poate îmbunătăţi structura solurilor nisipoase. Culturile de cereale și cele industriale sunt adecvate pentru folosirea nămolului provenit de la tratarea sau epurarea apei.

Nămolul rezultat din stațiile de epurare este o sursă demnă de luat în seamă pentru agricultorii din Timiș. Asta ținând cont că stațiile de epurare exitente sau în curs de realizare în judeţul nostru acoperă o arie destul de largă, începând cu Timişoara și continuând cu Sânnicolau Mare, Jimbolia, Deta, Buziaş, Gătaia, Recaş, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român şi Utvin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :