Reprezantanţa Comisiei Europene în România şi Structural Constructing Group derulează cea de-a doua ediţie a campaniei „Succesul e…..MOLIPSITOR”, un proces interactiv de descoperire şi împărtăşire a bunelor practici şi a impactului generat de proiectele finanţate din fondurile europene.
„Succesul e ……MOLIPSITOR” este parte a Caravanei Fondurilor Structurale şi cuprinde: – 8 conferinţe regionale de descoperire a succesului, – Gala Fondurilor Structurale (Ediţia a II.a) – „Let’s Talk Impact” – material de prezentare, într-un format “user-frendly” a impactului utilizării fondurilor europene în perioada 2007-2013 la nivelul României, distribuite în cadrul Galei Fondurilor Structurale.
În perioada mai-noiembrie a acestui an, campania se va derula pe cele 8 regiuni ale României unde se vor prezenta bunele practici ale beneficiarilor de la nivel local. Două regiuni deja s-au derulat Bucureşti şi Timişoara, urmând, în 13 iunie – regiunea de Sud-Muntenia, în 4 iulie – regiunea Centru, în 14-15 septembrie – regiunea Nord Vest, în 3-4 octombrie -regiunea Sud-Vest Oltenia, în 16-17 octombrie – regiunea Sud-Est şi 2-3 noiembrie – regiunea Nord-Est.
„Suntem la a II-a ediţie a Campaniei <Succesul e …..MOLIPSITOR>”, campania fiind iniţiată în 2014. Am căutat să identificăm proiecte de succes finanţate din fonduri europene în România, şi am descoperit că există foarte multe proiecte de succes, foarte multe proiecte care au schimbat viaţa unor comunităţi. Plecând de la succesul din 2014, reluăm după trei ani această campanie, încercând să identificăm în fiecare regiune ceea ce a fost finanţat cu bani europeni şi a produs impact. Se tot vorbeşte despre absorţie, din păcate se vorbeşte prea mult în termeni cantitativi când de fapt ar trebui să ne uităm la calitatea proiectelor şi la impactul pe care acestea l-au avut.”, a spus Dragoş Jaliu, partener al campaniei.
Spaţiul în care s-a ţinut conferinţa, numit „La Ambasada” este de fapt o clădire ce a fost reabilitată din fonduri europene, cu o structură de economie socială înfiinţată şi dezvoltată prin fonduri europene, care a devenit un proiect de succes. O afacere socială sustenabilă care creează multe lucruri în comunitate, generând punctul de plecare pentru Timişoara.
Cea mai importantă lună va fi decembrie,atunci când va avea loc Gala Fondurilor Structurale, cea de-a II-a ediţie. Secţiunile Galei de anul acesta au fost gândite în aşa fel încât să reflecte cât mai bine structura ulimelor apeluri de proiecte din cadrul financiar 2007-2013 şi să ofere şansa proiectelor nefinalizate în 2014 să se înscrie acum. O altă noutate ar fi că anul acesta există două secţiuni dedicate structurilor (start-up-uri şi structuri de economie socială) create prin proiectele umbrelă din cadrul apelurilor România Start Up şi Economie Socială din 2014-2015, apeluri care au creat o mare efervescenţă la nivel naţional. Vor fi premiate proiecte de dezvoltare şi promovare a turismului, de reabilitare şi valorificare a patrimoniului local. Proiecte care vizează formarea profesională, educaţia pe tot parcursul vieţii şi adaptarea la cerinţele pieţei muncii, proiecte de învăţare organizaţională, de dezvoltare de programe educaţionale adaptate la prezent, proiecte care aduc valoare adăugată reală, ajutând absolvenţii, șomerii, studenţii să îşi găsească drumul în viaţă şi carieră şi să se adapteze mai bine cerinţelor societăţii.
„Timişoara stă bine cu proiectele, vom rula şi un filmuleţ cu acestea, sunt chiar câţiva reprezentanţi ai beneficiarilor care au implementat proiecte în regiunea vest şi chiar din Timişoara, un exemplu ar fi Universitatea de Vest care a avut proiecte pe antrepenoriat şi cel mai important este că alături de reprezentantul UVT-ului va fi prezent un student, un tânăr antrepenor, care la rândul lui a pornit o afacere din bani europeni”, a mai spus Dragoş Jaliu.
Fondurile europene generează schimbări şi în investiţiile din infrastructură (socială, educaţională, de transport, de afacere rurală sau urbană). Aici vor fi premiate proiectele de dezvoltare, modernizare sau reabilitare a infrastructurii din mediul urban sau rural, care au generat locuri de muncă, sau din domeniul agriculturii sau pescuitului, dar şi proiecte care îi fac pe locuitorii din satul lor fruntaşi.
În 2014-2015 organizaţiile private şi publice au avut ocazia să-şi exerseze şi abilităţile de finanţator, „păstorind” proiecte umbrelă, crearea de noi afaceri – start-up-uri sau structuri de economie socială, proiecte ce vor fi recompensate la Gala Fondurilor Structurale, premiind astfel „organizaţii mândre că au contribuit, prin proiectele lor, la crearea de afaceri de succes”.