Tipic românesc! Până să ajungi la mormântul lui Arsenie Boca, te ,,mănâncă” praful și cozile kilometrice!

1191

Rusaliile, cea mai mare sărbătoare a verii, au adunat în jur de zece mii de pelerini veniţi din toate colţurile ţării la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop, unde îşi doarme semnul de veci şi unde şi-a petrecut din ultimii ani ai vieţii.

„Flamura roşie”, că nu aş vrea să-i zic „ciuma roşie”, nu s-a gândit nici o clipă că ar trebui amenajat drumul înspre mănăstire, şi nici amenajate locuri de parcare.

În schimb s-au gândit să câştige un „ban cinstit” adunând în jurul mănăstirii tot felul de „magherniţe” în care se vindeau mizerii de tablă „sfinţite”, dulciuri, răcoritoare, alimente, totul pentru a-i tulbura somnul de veci părintelui Boca.

Parcarea de la intrarea în mănăstire dovedindu-se a fi insuficientă, mulţi dintre pelerini au fost nevoiţi să îşi lase maşinile pe marginea drumului, coada întinzându-se peste 2 kilometri.

În plus, ca să fie tacâmul complet, mai marii judeţului au mai dat o lecţie pelerinilor, şi nu doar de Rusalii, ci de fiecare zi, fiindcă pelerinajele la mormântul părintelui Boca sunt de sute de oameni zilnic, iar sâmbetele şi duminicile de mii de suflete, care au străbătut un adevărat „drum al patimilor”, plin de praf, făcând aerul irespirabil.

Oamenii s-au înghesuit la talciocul din afara mănăstirii, iar vânzătorii se băteau cu „cărămida” în piept că toate obiectele sunt sfinţite, cu toate că se ştie că nici un preot nu face asemenea slujbe către străini.

Tot ce s-a cumpărat cu adevărat sfinţit au fost lumânările, care s-au vândut de către măicuţe, doar în curtea mănăstirii, dar şi iconiţele şi cruciuliţele, tămâia sau mirul.

O altă coadă s-a făcut în curtea mănăstirii, însă una organizată şi păzită de jandarmi, de câteva sute de metri, până la mormântul părintelui Boca, unde s-a stat chiar şi două ore sau mai bine, pentru a aprinde o lumânare, a spune o rugăciune şi a pune un acatist familiei sau rudelor.

Pentru cei care ajung la mormântul părintelui Boca şi la Mănăstirea Prislop ar fi păcat să plece din zonă fără a vizita Castelul Corvinilor, Cetatea Devei sau, de ce nu, cetăţile dacice Sarmizegetusa, Blidaru, Costeşti şi Piatra Roşie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.