Consiliul Local Reşiţa a aprobat în ultima sa şedinţă ordinară amenajarea unui Skate Park în Centrul Civic al Reşiţei, chiar în faţa hotelului Semenic.
„Astfel de inițiative aștept de la toate grupurile de cetățeni din oraș. Reșița este orașul nostru, al fiecărui locuitor și putem să-l modelăm astfel încât cu toții să ne simțim confortabili în el. Să ne simțim ”ca acasă”.
Vreau să dau câteva date tehnice despre acest proiect:
– nu vor fi lucrări de construcție, doar amenajări
– nu schimbăm peisajul zonei ori al Centrului Civic
-redăm tinerilor un spațiu care să-i provoace dar și să-i relaxeze”, scrie primarul Ioan Popa pe pagina sa de socializare.
Denumirea de “skate park” este una generică, utilizată în limbajul de specialitate pentru a descrie o locație unde se practică sporturi precum skateboarding-ul, BMX riding-ul, rollerblading-ul, etc… Similar, și în cazul proiectului de față – urban skate park-ul – va deservi multiple discipline. La creerea elementelor cât și a parcursurilor și traseelor în incinta parcului s-au avut în vedere toate gradele de performanță (începători, medii și avansați) chiar și posibilitatea organizării de competiții oficiale.
Ca răspuns a cererii practicanților de skateboard dar și a altor părți a populației municipiului se impune amenajarea unui skatepark profesional. Terenul alocat este în partea centrală a municipiului, zona platoului dintre Romarta și Parcarea Hotelului Semenic.
Spaţiul destinat construcţiei skateparkului este amenajat în prezent că piaţetă publică destinată pietonilor, cu zone/jardiniere cu vegetaţie joasă şi înaltă, zone de odihnă (bănci pentru şezut), amenajată în prezent că spaţiu de relaxare şi loisir.
Proiectul propus este primul skate park profesionist din municipiul Reşiţa.
Se propune realizarea unui urban skatepark pe o suprafaţă de 585.00 mp păstrând geometria generală a amenajărilor din piaţă. Suprafaţă în cauză cuprinde platforme orizontale de beton armat, elemente ludice specifice pentru skatepark turnate în şantier cât şi elemente prefabricate de beton armat, jardiniere şi spaţii verzi, cât şizone de relaxare.
Diferenţa între un URBAN skatepark şi un skatepark clasic, amenajat într-o locaţie virgină, constă în faptul că primul este amenajat într-o zona urbană şi se integrează înspaţiu, foloseşte elemente care se regăsesc în zonă şi propune amenajarea folosind elemente ce pot fi convertite în elemente de mobilier urban. Un urban skatepark poate fi convertit relativ uşor pentru a deservi o serie de activităţi sportive şi/sau culturale precum: competiţii sportive, reprezentări artistice, scenă urbană etc.
Zona aferentă skate parcului are o formă neregulată, fiind deja mărginită de jardiniere, alei, mobilier urban (dotări specifice unei piaţete publice). În proiectarea reconversiei spaţiului urban în URBAN skatepark, s-a luat în calcul păstrarea cât mai multor elemente / geometrii din cele deja existente în zona. Dimensiunile generale sunt: lungime 36.30m, lăţime 29.88m.