Tânăra din Arad care solicită o recompensă de 500.000 de lei din partea mai multor instituţii ale statului, pentru că ar fi participat la descoperirea unei matriţe dacice din bronz, folosită acum 2.000 de ani la confecţionarea bijuteriilor, a fost audiată la Tribunalul Hunedoara, în procesul deschis în această cauză.
Andreea Ciuciu şi avocatul său au depus la dosar două filmuleţe despre care afirmă că ilustrează momentul descoperirii matriţei dacice, în 23 iunie 2013, menţionând că imaginile redau locul în care se afla artefactul. La dosar a fost depusă şi o evaluare a matriţei dacice efectuată de un expert angajat de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, parte în proces. Conform expertului, matriţa dacică ar valora 560.000 de lei, situaţie care l-a nemulţumit pe avocatul reclamantei, care pretinde o recompensă de o jumătate de milion de lei.
În declaraţia dată în faţa instanţei, tânăra a arătat că s-a aflat la cetatea Sarmizegetusa Regia împreună cu un grup de prieteni şi a apreciat că locul în care se găsea matriţa dacică nu era delimitat ca fiind inclus într-un sit arheologic. Din acest motiv, ea a considerat că locul în care se afla artefactul, într-o groapă de la rădăcina unui copac prăbuşit de vânt, nu ar fi pe teritoriul unui sit arheologic protejat de lege. Procesul ‘Matriţa dacică’ va continua pe 5 septembrie.
Poate daca ar fi fost pe Luna. Ar trebui sa stie ca TOATA ZONA este sit arheologic indiferent ca este sau nu afisat.
De fapt acea „matrita” este o facatura grosolana, ar trebui sa intre pe fir si DNA…In epoca NU AU EXISTAT MATRITE. Se turna materialul in forme de lut, nicidecum in matrite… Asa ca sa mai astepte stimata doamna, domnisoara.