Doar 44 de firme din domeniul mineritului și exploatării resurselor mai funcționează azi în Caraș-Severin, din 180, câte erau înregistrate în 2008. O scădere, am putea să-i spunem dramatică. Nu este însă de mirare, pentru că după 1990, activitățile din minerit s-au dovedit tot mai reduse, deși aria Banatului Montan este una cu însemnate zăcăminte naturale. Potrivit expertului superior Radu Munteanu, din Compartimentul pentru Inspecție Teritorială al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, 32 din aceste firme sunt profilate pe exploatare și 12 pe exploatare/cercetare. Avem de-a face, în esență, cu un cerc vicios aici, pentru că specialiștii din acest domeniu pun scăderea numărului celor ce prestează activități economice în domeniu pe seama reducerii consumului de materii prime minerale. Acest lucru a generat mai puțini angajați în domeniu și, deci, mai puține încasări la bugetul statului.
Specialiștii Agenției Naționale de Resurse Minerale susțin că lucrurile s-ar mai putea îndrepta, inclusiv prin campanii de prezentare pentru toate genurile de resurse minerale, cum ar fi roci utile, ape minerale naturale, aur din aluviuni și pietrișuri. În opinia nostră, însă, în acest domeniu sensibil e nevoie de programe guvernamentale solide, mai ales în ce privește cercetarea, precum și crearea de condiții pentru emanciparea economică pe acest segment.
În acest prim trimestru al anului în curs, 2017, Compartimentul de Inspecție Teritorială a eliberat 15 avize de licență de exploatare, precum și alte acte specifice.