Un mare artist bănățean a urcat la ceruri!

7239

Talentul şi tehnica interpretativă au scos la iveală o serie de instrumentişti cărăşeni care s-au afirmat pe plan naţional şi internaţional. Ion Milu a fost unul dintre ei. Născut la 10 februarie 1942 la Domaşnea, el a continuat tradiţia familiei. Tatăl său, cunoscutul taragotist Iosif Milu, i-a îndrumat primii paşi spre cunoaşterea taragotului, instrumentul care avea să-i aducă faima. Fiind mezinul familiei (mai avea o soră şi un frate), Ion a urmat primele trei clase la Domaşnea după care s-au mutat cu toţii la Bucureşti unde a continuat şcoala elementară de 7 clase, apoi cursurile unui liceu teoretic. La vârsta de 16 ani, după un studiu asiduu, sub supravegherea atentă a tatălui său, a participat la un concurs pentru un post de taragotist la Ansamblul „Periniţa” al Sfatului Popular al Capitalei unde era dirijor Ionel Budişteanu. A reuşit, şi până în anul 1964 a efectuat turnee cu acest Ansamblu în China, Coreea, Vietnam, Mongolia, URSS, Israel. De conducerea muzicală s-au mai ocupat Viorel Doboş şi Traian Târcolea.

În anul 1965 a fost încorporat în armată, la grăniceri, în Oradea. A stat doar două luni fiind chemat la Bucureşti la Ansamblul Armatei, la orchestra condusă de Dinu Stelian, unde şi-a continuat satisfacerea stagiului militar. La încheierea acestuia, în 1966, s-a angajat la Ansamblul „Ciocârlia” unde activa tatăl său – Iosif Milu – care s-a pensionat pe parcursul aceluiaşi an. Victor Predescu, Constantin Arvinte, Tudor Pană, Gheorghe Zamfir, Cornel Niculescu, Mircea Carabulea, George Sârbu sunt dirijori care l-au apreciat pentru calităţile sale tehnice şi interpretative la prestigiosul ansamblu bucureştean. Încă din primul an de la angajare a efectuat un turneu în fosta URSS, apoi în 1967 în Anglia şi Scoţia, în 1968 – în S.U.A., Canada, Cuba, Mexic.

O însemnată etapă în biografia sa artistică reprezintă anul 1970, perioada turneelor în Elveţia, Franţa, Olanda cu formaţia condusă de Gheorghe Zamfir unde şi Ion Milu susţine concerte-lecţii de folclor românesc în şcoli şi universităţi. A fost un demers de cea mai înaltă calitate cu impact valoros în folclorul mondial. În septembrie 1970 primul taraf de acest gen, compus din Toni Iordache – la ţambal, Cornel Niculescu – la vioară, Ion Milu – la taragot, Ion Lăceanu – la caval şi fluier, Nicolae Mihai (Dodu) – la contrabas şi Gheorghe Zamfir – la nai, avea să pună 45 de zile Parisul la picioarele lor, atât de mare a fost succesul. O doină, un brâu şi un joc de doi sunt imprimările solistice ale lui Ion Milu care datează din acea perioadă.

O altă formaţie alături de care Ion Milu a cântat peste hotare, în Suedia, Lituania, Letonia, Estonia, a fost formaţia condusă de naistul Radu Simion care l-a avut în componenţă şi pe violonistul Ion Drăgoi. Cu Ansamblul „Ciocârlia” a fost în anul 1973 în India şi Birmania. De la „Ciocârlia”, unde a cântat timp de 33 de ani, s-a pensionat în anul 1999. Imprimări a realizat atât cu această orchestră cât şi cu Orchestra Radio sub bagheta dirijorilor Victor Predescu, Tudor Pană, Constantin Arvinte şi Paraschiv Oprea: doinele – La fântănă la izvor, Munte, munte Semenic, Săraci cărările mele, apoi Ardeleana lui Remus, Brâul cârpenilor, Ardeleana lui Cap de Cal (Petrică Vasile), De doi de la Domaşnea, Brâu bănăţean, De doi ca la Armeniş, Ardeleana lui Ion Milu, De doi de la Mehadica, melodii din Ardeal – Purtată, Mocănească, Haţegană – sunt mărturii de necontestat ale dragostei lui pentru meleagurile natale bănăţene.

Împlinirea artistică i-a fost dublată de realizarea pe plan familial alături de soţia sa Maria Magdalena Victoria – balerină la Ansamblul „Doina” al Armatei şi de fiica lor, Aura Cătălina.

La începutul anului trecut, prin intermediul emisiunii noastre Ion Milu transmitea urări rudelor din Timişoara şi Lugoj, ascultătorilor noştri şi tuturor iubitorilor de folclor. Vestea primită de la colegii noştri de la Antena satelor ne-a luat prin surprindere. S-a stins miercuri, în jurul orei 15:00, la 75 de ani, înmormântarea va avea loc vineri, 28 aprilie 2017, la Bucureşti.

Dumnezeu să-l odihnească în pace…

Sursa: Radio Timișoara

3 COMENTARII

    • Tatal meu,ion milu,s-a nascut in comuna domasnea.parintii lui sunt din comuna mehadica.copilaria si vacantele mi le-am petrecut si in domasnea si in megica.eu sunt nascuta in bucuresti,dar sunt banateanca pana in maduva oaselor mele.aura catalina.multumesc celor care nu l-au uitat si nu il vor uita niciodata pe tata.el traieste prin mostenirea lasata,prin autenticitatea,virtozitatea,talentul si maiestria artistica deosebita .un mare critic muzical ,harry Brauner,in perioada minunatului turned din Franta1970 alaturi de Gheorghe zamfir a spud desire tata .ca este unic.asa va fi mereu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.